24 Μάιος 2020, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2020, 14:47

Συνεχίζεται το παζάρι για το ευρωπαϊκό πακέτο αντιμετώπισης της πανδημίας

  • Η Κομισιόν προειδοποιεί εκ νέου την Τουρκία με κυρώσεις
    (Φωτ.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Πρόταση σύμφωνα με την οποία τα χρήματα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανασυγκρότηση από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θα πρέπει να διατεθούν με τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων, φέρεται ότι θα καταθέσει κατά τη συνεδρίασή της την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν σήμερα καλά πληροφορημένοι κύκλοι από τις Βρυξέλλες στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίζεται, η Κομισιόν κινούμενη συμβιβαστικά θα προτείνει ένα… μίγμα των προτάσεων, ώστε να βρεθεί λύση.

Το μίγμα αυτό περιλαμβάνει αφενός την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για το Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αφετέρου την «αντιπρόταση» των τεσσάρων χωρών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) οι οποίες απορρίπτουν το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας να υπάρξουν μόνον επιστρεπτέα δάνεια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι η συμβιβαστική πρότασή της θα είναι επίσης αποδεκτή από τους τέσσερις Frugals», δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι στο ΑΡΑ, χρησιμοποιώντας το αγγλικό επίθετο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται οι τέσσερις χώρες της «αντιπρότασης».

Από τις Βρυξέλλες, πάντως, δεν υπήρξε επιβεβαίωση για τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι «καθαροί πληρωτές» διαπραγματεύονται στο παρασκήνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιθανές εκπτώσεις των συνεισφορών. Στη Σύνοδο Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προτείνει έκπτωση, μεταξύ άλλων, για την Αυστρία, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποτρέψει το ναυάγιο της Συνόδου.

Την Τετάρτη –εκτός από την πρόταση για το ταμείο ανασυγκρότησης– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει επίσης να υποβάλει πρόταση για το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027, ο οποίος έχει προσαρμοστεί στην κρίση του κορονοϊού ώστε να στηριχθούν τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι δύο προτάσεις
Μετά από τη διαμάχη για τα κοινά κορονο-ομόλογα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι το προγραμματιζόμενο ταμείο ανασυγκρότησης θα πρέπει να τροφοδοτείται από δάνεια που θα λάβει η Επιτροπή. Για να καταστεί δυνατός αυτός ο δανεισμός το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα από το τρέχον 1,2% στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Στην «αντιπρόταση Κουρτς» (από το όνομα του Αυστριακού καγκελάριου) η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία τονίζουν ότι η επείγουσα βοήθεια προς τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού πρέπει να είναι εφάπαξ και να περιορίζεται σε δύο χρόνια, και ότι οι ίδιες θέλουν να βοηθήσουν με δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η αυστριακή καγκελαρία αποτελεί εναλλακτικό σχέδιο στην πρόταση που υπέβαλαν την περασμένη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – σε αυτή αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις, και όχι ως δάνεια.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Δημητρακούδης.