24 Μάιος 2020, 13:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2020, 12:58

Kινέζος ΥΠΕΞ: Στο χείλος ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου» με τις ΗΠΑ

  • Kινέζος ΥΠΕΞ: Στο χείλος ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου» με τις ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Roman Pilipey)

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», προειδοποίησε σήμερα κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, εκφράζοντας τη λύπη του για την αύξηση των εντάσεων με την Ουάσινγκτον γύρω από την επιδημία της Covid-19.

«Εκτός από την καταστροφή που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό, ένας πολιτικός ιός διαδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αυτός ο πολιτικός ιός επωφελείται κάθε ευκαιρία για να επιτεθεί και να δυσφημήσει την Κίνα. «Ορισμένες αμερικανικές πολιτικές δυνάμεις παίρνουν όμηρο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ωθούν τις δύο χώρες μας στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, εκφράζοντας τη λύπη του.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν μόνο να κερδίσουν από τη συνεργασία και να χάσουν από την αντιπαράθεση, ενώ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης. Σύμφωνα με τον Ουάνγκ Γι, οι δύο χώρες είναι ανάγκη να αρχίσουν να συντονίζουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους για χάρη των αντίστοιχων οικονομιών τους, αλλά και για χάρη της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξάλλου, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως αυτοί που θέλουν να κάνουν τη χώρα του να πληρώσει αποζημίωση για το ξέσπασμα του κορονοϊού «ονειροπολούν».

Αναφερόμενος στο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ που κατατέθηκε στο κινεζικό Κοινοβούλιο –και ο οποίος προκάλεσε νέο κύμα διαδηλώσεων και συγκρούσεων–, προειδοποίησε ότι «θα εφαρμοστεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση».

  • Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ.