24 Μάιος 2020, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2020, 08:59

Ποια καταστήματα ανοίγουν αύριο – Απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις

  • Στη Βουλή η τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται τις τελευταίες ημέρες οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, καθώς αύριο η οικονομία μπαίνει σε μια νέα φάση μετά το υποχρεωτικό λουκέτο λόγω του κορονοϊού. Εστιατόρια, μπαρ και καφέ θα ανοίξουν αύριο, δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Βέβαια, τα  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καλούνται να προσαρμοστούν στους αυστηρούς κανόνες της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Στους χώρους έχουν ήδη γίνει απολυμάνσεις και καθαρισμοί, ενώ έχουν προσαρμοστεί και οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο, με βάση την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών. Άλλωστε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε, τα καταστήματα εστίασης μπορούν να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Από αύριο θα επιτρέπονται πλέον και οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, καθώς έως σήμερα ελεύθερη είναι μόνο η μετάβαση προς την Κρήτη. Έτσι, από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί επτά δρομολόγια (δύο για Κυκλάδες, ένα για Χίο-Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο (δύο για Κέα-Κύθνο-Σύρο και ένα για Άγιο Ευστράτιο - Λήμνο- Καβάλα).

Στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει ότι τα δρομολόγια θα εκτελούνται με το 50% των επιβατών (55% αν υπάρχουν καμπίνες), ενώ θα πρέπει να τηρούνται και οι αποστάσεις, αλλά και να συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο από τους επιβάτες και να γίνεται θερμομέτρησή τους.

Τέλος, από αύριο επιτρέπεται η χρήση των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων.