24 Μάιος 2020, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2020, 08:24

Στη Βενεζουέλα το πρώτο ιρανικό τάνκερ με καύσιμα

  • Στη Βενεζουέλα το πρώτο ιρανικό τάνκερ με καύσιμα
    (Πηγή: Creative Commons)

Το πρώτο από τα πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν καύσιμα στη Βενεζουέλα εισήλθε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας της Νότιας Αμερικής, παρά τις προειδοποιήσεις Αμερικανού αξιωματούχου ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει να απαντήσει σε αυτή την αποστολή. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας για την οικονομία και υπουργός Πετρελαίου.

Το «Fortune» μπήκε στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας στις 19:40 τοπική ώρα, αφού πέρασε βόρεια του γειτονικού κράτους της Καραϊβικής, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, σύμφωνα με στοιχεία εντοπισμού της εταιρείας Refinitiv Eikon.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με πλοίο και αεροσκάφος του ναυτικού που θα αποτελέσουν τη συνοδεία του ιρανικού τάνκερ. Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει συνοδεία για όλα τα δεξαμενόπλοια, «εξαιτίας των απειλών των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και τους υπολογισμούς από το TankerTrackers.com, συνολικά θα μεταφερθούν 1,53 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης και αλκυλικού πετρελαίου – οι αποστολές καυσίμων, που απεγνωσμένα χρειάζεται η λατινοαμερικάνικη χώρα, έχουν προκαλέσει διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και της Βενεζουέλας, οι οποίες υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν πρόσφατα τη ναυτική τους παρουσία στην Καραϊβική λόγω «μιας διευρυμένης επιχείρησης κατά της διακίνησης ναρκωτικών». Προς το παρόν επισήμως από το Πεντάγωνο δηλώνουν ότι δεν είναι σε γνώση καμίας επιχείρησης σχετικής με ιρανικά φορτία. Νωρίτερα χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απείλησε με αντίποινα τις ΗΠΑ σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα με τα τάνκερ, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr.

Πάντως, η ιρανική αποστολή έχει καταδικαστεί και από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, η οποία ανησυχεί για τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι αποστολές μεταφέρουν καύσιμα που αρκούν για μόλις έναν μήνα κατανάλωσης με τις τρέχουσες τιμές στο λατινοαμερικάνικο κράτος που κάποτε ήταν μεγάλος εξαγωγέας καυσίμων.

Τα δύο κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ είχαν στο παρελθόν αλληλοβοηθηθεί έναντι των αμερικανικών κυρώσεων. Την περίοδο 2010-2011 η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA έστειλε καύσιμα στο Ιράν στο οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.