23 Μάιος 2020, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2020, 22:28

Τραμπ-Ερντογάν τα είπαν για Λιβύη και Συρία

  • Τραμπ-Ερντογάν τα είπαν για Λιβύη και Συρία
    Τραμπ και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο στις ΗΠΑ (φωτ. αρχείου: EPA / Erik S. Lesser)

Τη στενή στρατιωτική και πολιτική συνεργασία τους συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, να συνεχίσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους ήταν η Λιβύη και η Συρία.

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA), η οποία έχει σημειώσει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες τις τελευταίες εβδομάδες σε μάχες με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Ερντογάν-Τραμπ
«Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την επανεκκίνηση και την ενίσχυση των παγκόσμιων οικονομιών μετά την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζουντ Ντιρί. «Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την ανησυχία του για την επιδείνωση της ξένης παρέμβασης στη Λιβύη και την ανάγκη για ταχεία αποκλιμάκωση. Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη για πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, καθώς και την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.