23 Μάιος 2020, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2020, 13:01

Γενοκτονία των Ποντίων 2020: Ο Γιώργος Ζαχαριάδης στο τρίγωνο του Βερμίου – Ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές

  • Γενοκτονία των Ποντίων 2020: Ο Γιώργος Ζαχαριάδης στο τρίγωνο του Βερμίου – Ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές
    (Φωτ.: Γιώργος Ζαχαριάδης)

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης ολοκλήρωσε μια ακόμη διαδρομή με ισχυρούς συμβολισμούς, μια διαδρομή μνήμης και τιμής αφιερωμένη «στα άταφα κόκαλα των προγόνων μας», όπως επισημαίνει ο ίδιος στη σελίδα του στο facebook. Την 19η Μαΐου 2020, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων κατέθεσε τον δικό του φόρο τιμής στις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές.

Τιμώντας τη μνήμη τους, 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποίησε για 4η συνεχόμενη χρονιά, ως ένα ευλαβικό μνημόσυνο, τη διαδρομή των 100 χλμ: Ιερός Ναός Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, Ροδοχώρι Νάουσας – Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά, Καστανιά Βέροιας – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, Άγιος Δημήτριος Κοζάνης.


(Φωτ.:Γιώργος Ζαχαριάδης)

Κάθε φορά που ο Πόντιος δρομέας κάνει αυτήν τη διαδρομή, τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, καθώς στο παρελθόν είχε τρέξει στα ιερά χώματα του Πόντου και στις τρεις ιστορικές Μονές για τον ποντιακό ελληνισμό. Περιγράφοντας το πώς έζησε φέτος τη διαδρομή, ο ΤεμόνΑΕΚ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έρχονται στο μυαλό μου εικόνες από τον Πόντο, στιγμές που έζησα στους δρόμους των προγόνων μας, τρέχοντας στα ιερά, ματωμένα και πονεμένα χώματα. Από τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, στις Μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, εκεί στην Ματσούκα, στην περιοχή που σχηματίζεται το τρίγωνο της Ζύγανας… και γονατίζ’ η Ζύγανα, ’ς ση καμονής το βάρος... Οι τρεις Μονές που υπάρχουν στον Πόντο, σχηματίζουν το τρίγωνο της Ζύγανας, όμως, πλην της Παναγίας Σουμελά η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι άλλες δύο έχουν παραμείνει ερείπια… χωρίς Δεσπότ’ διαταγήν και Διάκου συνεργίαν... Στην Ελλάδα, οι τρεις Μονές σχηματίζουν και πάλι ένα τρίγωνο, αφού βρίσκονται στο ίδιο βουνό, στο τρίγωνο του Βερμίου».