22 Μάιος 2020, 21:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2020, 22:00

«Ορθόδοξη» σύγκρουση μεταξύ Σερβίας-Μαυροβουνίου

  • «Ορθόδοξη» σύγκρουση μεταξύ Σερβίας-Μαυροβουνίου
    Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος

Για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία εβδομάδα ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεταχείριση των ορθοδόξων πιστών σερβικής καταγωγής στο Μαυροβούνιο. «Είναι δυσκολότερη απ’ ό,τι ήταν με τους Οθωμανούς», δήλωσε ο Ειρηναίος σε συνέντευξη Τύπου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι και στην εποχή του κομμουνισμού η Εκκλησία αντιμετωπιζόταν με σεβασμό.

Αν και το Μαυροβούνιο συμπλήρωσε 14 χρόνια ανεξαρτησίας από τη Σερβία, οι Σέρβοι αποτελούν το 30% του πληθυσμού στο μικρό κρατίδιο, ενώ η Εκκλησία του υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα και δημοκρατικά μέσα για την προστασία των Σέρβων στο Μαυροβούνιο και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι δηλώσεις της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας έρχονται σε απάντηση στα λεγόμενα του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι σχεδιάζει την ίδρυση αυτοκέφαλης Εκκλησίας, ανεξάρτητης από το Πατριαρχείο Σερβίας.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, από τη μεριά του, κατηγορεί τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου ότι βαδίζει στα βήματα των Κροατών ναζιστών Ούστασι που θέλησαν να δημιουργήσουν σχισματική ορθόδοξη Εκκλησία που θα βρισκόταν υπό τον έλεγχό τους.

Στη Σερβική Εκκλησία φαίνεται ότι φοβούνται μια διάσπαση κατά το εκκλησιαστικό μοντέλο της Ουκρανίας –με τις ευλογίες των κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής διπλωματίας–, που πυροδότησε μεγάλη ένταση στην ουκρανική επικράτεια με διώξεις αντιφρονούντων χριστιανών.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Αρχές του Μαυροβουνίου έθεσαν υπό κράτηση για τρεις μέρες τον επίσκοπο της Σερβικής Εκκλησίας Ιωαννίκιο και επτά κληρικούς στη πόλη του Νίκσιτς. Ακολούθησε πορεία πιστών υπέρ των ιερών που, σύμφωνα με τοπικά και εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης, καταπνίγηκε με δακρυγόνα. Μπορεί οι ιερείς να απελευθερώθηκαν, ωστόσο τα μελανά σημεία στις σχέσεις των δύο κρατών παραμένουν.

Κατά της σύλληψης των κληρικών τάχθηκε και η Ρωσική Εκκλησία που ζήτησε την άμεση απελευθέρωση.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συγκλονίστηκε βαθιά από τη πληροφορία της σύλληψης και της τριήμερης κράτησης του επίσκοπου Μπουντιμίλα Ιωαννικίου και επτά ιερέων από την αστυνομία του Μαυροβουνίου, καθώς και για την επαίσχυντη στάση απέναντι στους ορθόδοξους κληρικούς», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Παράλληλα, ζήτησε διάλογο μεταξύ των Αρχών του Μαυροβουνίου και των ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στο νόμο «Περί ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και των πεποιθήσεων και της νομικής καταστάσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων», ο οποίος, όπως δήλωσε, καθιερώνει αδιαμφισβήτητες διακρίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το νόμο που δημιούργησε τεράστια ένταση ανάμεσα σε Σερβία και Μαυροβούνιο κατά τους προηγούμενους μήνες αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία.