22 Μάιος 2020, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2020, 19:52

Και η Λευκωσία τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)

  • Και η Λευκωσία τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Facebook / Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Στο μνημείο στο Γερί Λευκωσίας που είναι αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων –εγκαινιάστηκε το 2016–, μπορεί φέτος να μην συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου λόγω των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό, ωστόσο η Κύπρος τίμησε με τον δικό της τρόπο τη 19η Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια του τρισάγιου που τελέστηκε έκαιγαν κεριά με τα οποία είχε σχηματιστεί το «G», που παραπέμπει στο λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Δεν μπορούσαμε να μην καταθέσουμε στεφάνι μνήμης και σεβασμού», δήλωσε ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, τονίζοντας ότι η πανδημία άλλαξε όλα τα σχέδια των εκδηλώσεων που προγραμματίζονταν.

Κατά τη διάρκεια της λιτής τελετής –που έκλεισε με το θρηνητικό «’Πάρθεν η Ρωμανία»–, στεφάνια κατατέθηκαν από τους δήμους Γερίου και Λευκωσίας, από το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, από το Κίνημα Αλληλεγγύη, από τη Συμμαχία Πολιτών, από το ΑΚΕΛ, από το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» και από το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων του Πόντου και Φίλων Λευκωσίας «Ακρίτες».

Gallery