22 Μάιος 2020, 19:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2020, 19:04

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για τον Έβρο

  • Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για τον Έβρο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια η Αθήνα έστειλε διάβημα στην Άγκυρα για το Νότιο Έβρο, και συγκεκριμένα για ένα τμήμα που παρουσιάζεται ως έδαφος τουρκικό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, το ζήτημα έχει προκύψει από την αλλαγή της κοίτης του ποταμού στη θέση Μελισσοκομείο. Εκεί πλέον βρίσκεται έλος, που το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας νησίδα.

Η διαφορά με την τουρκική πλευρά έγκειται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου.

Με βάση τους χάρτες του 1923 το κομμάτι αυτό ανήκει στην Ελλάδα, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες εκεί έχουν ισχυρή παρουσία στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη φυσική μεταφορά κοίτης, ώστε να διεκδικήσει μια περιοχή που φτάνει τα 16 στρέμματα.

Παρόμοια προβλήματα έχουν προκύψει και στο παρελθόν, όμως στην περιοχή πια βρίσκονται σταθερά δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας. Μάλιστα φέρονται να εμποδίζουν τα στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου, ενόψει επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.