22 Μάιος 2020, 20:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2020, 20:24

Κλιματική αλλαγή: Τα τροπικά δάση μπορεί να αρχίσουν να απελευθερώνουν άνθρακα

  • Κλιματική αλλαγή: Τα τροπικά δάση μπορεί να αρχίσουν να απελευθερώνουν άνθρακα
    (Φωτ.: Lynn Greyling / publicdomainpictures.net)

Τα τροπικά δάση μπορεί να χάσουν το ρόλο τους ως σημαντική δεξαμενή άνθρακα εάν η ημερήσια θερμοκρασία υπερβεί τους 32° Κελσίου, μια κατάσταση που θα πλήξει σχεδόν τα ¾ αυτών των δασών, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάσει τους 2° Κελσίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Science.

«Τα τροπικά δάση αποθηκεύουν επί του παρόντος το ισοδύναμο ενός τετάρτου του αιώνα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη κινδυνεύει να μειώσει αυτό το απόθεμα εάν η ανάπτυξη των δέντρων μειωθεί ή αν το ποσοστό θνησιμότητας των δέντρων αυξηθεί, επιταχύνοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Cirad (Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας στην Αγρονομική Έρευνα για την Ανάπτυξη), το οποίο συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη έχοντας κινητοποιήσει 225 ερευνητές.

Οι ερευνητές μέτρησαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο δέντρα σε 813 τροπικά δάση σε όλο τον κόσμο για να υπολογίσουν την αποθηκευμένη ποσότητα του άνθρακα.

Επί του παρόντος, τα τροπικά δάση έχουν τον ρόλο τους ως δεξαμενές άνθρακα, «παρά την αύξηση των θερμοκρασιών», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όμως, «το απόθεμα του άνθρακα που υπάρχει σε αυτά τα δάση παραμένει σταθερό έως μια ημερήσια θερμοκρασία 32° Κελσίου. Πέρα από το όριο αυτό, το συγκεκριμένο απόθεμα μειώνεται δραστικά», σύμφωνα με τον Μπρουνό Ερό, εκ των συντακτών της μελέτης και ειδικό στα τροπικά δάση στη μονάδα Δάση και Κοινωνίες του Cirad.

Ο υφιστάμενος στόχος που ορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2°C «μπορεί να υπερβεί αυτούς τους 32° για μεγάλο αριθμό τροπικών δασών»

«Εάν περιορίσουμε τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες σε μια αύξηση 2° Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αυτό ωθεί σχεδόν τα ¾ των τροπικών δασών πάνω από το όριο της θερμοκρασίας που έχουμε προσδιορίσει», προειδοποιεί ο Μάρτιν Σάλιβαν, ο κύριος συντάκτης της δημοσίευσης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Ο κίνδυνος μπορεί να είναι τότε ότι «τα δάση, με τη σειρά τους, μπορεί να εκπέμπουν άνθρακα».

«Κάθε βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας μπορεί να απελευθερώνει 51 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τροπικά δάση στην ατμόσφαιρα», επισημαίνει ο Μάρτιν Σάλιβαν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΓ.