22 Μάιος 2020, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2020, 15:23

Μαθητές δημοτικού στη Ρόδο έμαθαν για τη Γενοκτονία και τη ζωή στον Πόντο

  • Μαθητές δημοτικού στη Ρόδο έμαθαν για τη Γενοκτονία και τη ζωή στον Πόντο

Περίπατο στο μονοπάτι του Ποντιακού Ελληνισμού άρχισαν να κάνουν, πριν αλλάξει την καθημερινότητά μας η πανδημία του κορονοϊού, μαθήτριες και μαθητές της ΣΤ’ Τάξης των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» με ξεναγούς τον πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη ενεργά ή μη του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής».

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες διερεύνησης για να μελετήσουν την καθημερινότητα των Ελλήνων του Πόντου, τα έθιμά τους, τα λαογραφικά στοιχεία της παράδοσής τους, τη μουσική και την έντονη χριστιανική ταυτότητα.

Έτσι διάβασαν βιβλία από τη βιβλιοθήκη του συλλόγου και του σχολείου, έκαναν εκπαιδευτικές επισκέψεις, ήρθαν σε επαφή με μέλη του Συλλόγου και έκαναν βιωματικές δράσεις όπως η μαγειρική και τα μουσικά όργανα του Πόντου. Παρόλο που οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να παρουσιαστεί η έρευνά τους, το ταξίδι ήταν κάτι παραπάνω από ωφέλιμο.


(Φωτ.: sindetiras.rpschool.gr / Σταύρος Ζαφειρίου)

Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ποντιακού συλλόγου ευχαρίστησαν τα παιδιά και τον δάσκαλό τους Σταύρο Ζαφειρίου, για την πρωτοβουλία τους να μελετήσουν και να αναδείξουν, μέσω ομαδικών εργασιών, πτυχές της καθημερινότητας των Ελλήνων του Πόντου καθώς και ήθη και έθιμα τα οποία διασώζονται μέχρι και σήμερα. «Με χαρά τους υποδεχτήκαμε στο γραφείο του Συλλόγου, όπου απαντήσαμε σε ερωτήσεις των μαθητών. Δυστυχώς, λόγω των τελευταίων συνθηκών που επικρατούν, αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε τις εκδηλώσεις για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, εκεί όπου θα παρουσιαζόταν από τους μαθητές και μέλη του Συλλόγου το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης-έρευνας. Ελπίζουμε να είμαστε μαζί του χρόνου και να παρουσιάσουμε από κοινού το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας στους κατοίκους της Ρόδου», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Χρήστος Τοπκαράς.