9 Μάιος 2014, 16:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:16

«Αλλού πάτησα, αλλού βρέθηκα, όμως τα κατάφερα» - Σχολείο της Κατερίνης για τη γενοκτονία των Ποντίων

  • «Αλλού πάτησα, αλλού βρέθηκα, όμως τα κατάφερα» - Σχολείο της Κατερίνης για τη γενοκτονία των Ποντίων

«Αλλού πάτησα, αλλού βρέθηκα, όμως τα κατάφερα» - Εκδήλωση σχολείου της Κατερίνης  για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου και 5ου ΓΕΛ Κατερίνης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση με τον παραπάνω τίτλο.

Η εκδήλωση αυτή έγινε με αφορμή τη γενοκτονία των Ποντίων και σκοπός της είναι να διδάξει στους μαθητές και τις μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ με ακριβή τρόπο την ιστορία της περιόδου εκείνης. Να αναζητήσει τις αιτίες τις προσφυγιάς των Ελλήνων από τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Τις αρετές που επέδειξαν και τα κατάφεραν.

 
Για το λόγο αυτό η παιδαγωγική ομάδα (Καρπούζα Ντίνα Φιλόλογος, Κοντακτσόγλου Γιάννης Φιλόλογος και Σαραϊλίδης Κώστας Φυσικός) που σχεδίασε και υλοποίηση το όλο πολιτιστικό πρόγραμμα, απευθύνθηκε στον καταξιωμένο ιστορικό κ. Βλάση Αγτζίδη και στον φιλόλογό του σχολείου μας κ. Κάλφα Αντώνη για την εισήγηση και ανάπτυξη του θέματος αυτού.

Η Εκδήλωση πλαισιώθηκε με μια εισαγωγή λόγου, ήχων και εικόνων από το κ. Κοντακτσόγλου Γιάννη, από το μοιρολόι την «Πατρίδαμ’ έχασα» που επέδωσαν ο φιλόλογος κ. Αποστολίδης Νίκος (Λύρα) και η φοιτήτρια Παναγιωτίδου Αναστασία (Μοιρολόι) και τον Πυρρίχιο χορό από μαθητές του σχολείου μας με επιμέλεια του Σαραϊλίδη Κώστα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε όλο το σχολείο και πλήθος πολιτών της πόλης μας, αφού συνδιοργανώθηκε με την Ένωση ποντιακών συλλόγων Πιερίας.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Παπαργυρίου Αλέξανδρος και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων βοήθησαν αποφασιστικά.

Η εκδήλωση πέτυχε το στόχο αφού οι εισηγητές κ Αγτζίδης Βλάσης και κ. Κάλφας Αντώνης ήταν εξαιρετικοί.

Συγκίνηση συνεπήρε καθηγητές, μαθητές και πολίτες και έτσι αποδόθηκε φόρος τιμής με τον καλύτερο τρόπο.

Σαραϊλίδης Κώστας Φυσικός (Συντονιστής της εκδήλωσης)