21 Μάιος 2020, 23:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2020, 23:47

NATO: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη «Open Skies»

  • NATO: Δημιουργήθηκε στρατιωτικός μηχανισμός απεμπλοκής Ελλάδας-Τουρκίας
    (Φωτ.: EPA / Toms Kalnins)

Έκτακτη συνεδρίαση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Open Skies (Ανοιχτοί Ουρανοί) θα έχουν, την Παρασκευή το απόγευμα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. «Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη, που συνυπογράφουν 35 χώρες και η οποία επιτρέπει πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν, αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε η ίδια πηγή.

Νωρίτερα η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της κατηγορώντας τη Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της Συνθήκης. Η Ρωσία πιάστηκε να κάνει πολλά άσχημα πράγματα, είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το Μίσιγκαν. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης.

Από την πλευρά της η Μόσχα καταδίκασε ένα «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποσύρεται από τη Συνθήκη Open Skies. «Η απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν τη συνθήκη σημαίνει όχι μόνο ένα πλήγμα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και στα υφιστάμενα μέσα στρατιωτικής ασφάλειας και στα αναγκαία συμφέροντα ασφάλειας των ίδιων των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό. Μια αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη, πρόσθεσε, θα επηρεάσει τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων αυτής, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία δεν παραβίασε τη Συνθήκη, σημειώνοντας πως τίποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών ζητημάτων που η Ουάσινγκτον αναφέρει ως παραβιάσεις της ρωσικής πλευράς.