21 Μάιος 2020, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2020, 22:16

Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

  • Παράταση για ένταξη δανειοληπτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα» 3
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στα τέλη Οκτωβρίου παραπέμπει η κυβέρνηση τους φορολογουμένους για τις επόμενες κινήσεις στο φορολογικό καθεστώς, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη και το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως «όταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Θα δούμε τη συγκυρία τον Οκτώβριο».

Προτιμά τις παρεμβάσεις στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, εξήγησε, με την επισήμανση πως επιμένει «στην αξία και στην έννοια των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία σε μια "καινούργια" οικονομία».

Όσο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα λαμβάνουν υπόψη τη μείωση του τζίρου κατά το τρίμηνο της πανδημίας και τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι από την α' φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», έμειναν αδιάθετα περίπου 400 εκατ. ευρώ, που θα προστεθούν στο 1 δισ. ευρώ της β’ φάσης τον Ιούνιο. Δήλωσε ότι στην α' φάση μπήκαν περίπου 55.000 επιχειρήσεις, αντί των περίπου 72.000 των αρχικών εκτιμήσεων, και απέδωσε το γεγονός αυτό σε τρεις λόγους: στην ύπαρξη κερδοφορίας τον Μάρτιο, στην επιλογή χρηματοδότησης με άλλους τρόπους, και στην αναμονή ορισμένων για τη β’ φάση του προγράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, δήλωσε ότι «κανένα τέτοιο σενάριο και καμία τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών».