21 Μάιος 2020, 19:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2020, 19:23

Νάουσα: Δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

  • Νάουσα: Δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
    Μνημείο αφιερωμένο στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σάρωσης (3D scanning) αποτυπώθηκε το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που βρίσκεται στο δημοτικό πάρκο της Νάουσας, ανήμερα της 19ης Μαΐου.

Την ψηφιακή απεικόνιση έκανε ο Ναουσαίος μηχανολόγος-μηχανικός, Αλέξανδρος Μπασιακούλης για να αποδοθεί φόρος τιμής με έναν διαφορετικό και καινοτόμο τρόπο.

Πρόκειται για το ένα πρώτο δείγμα από το εγχείρημα της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάουσας αλλά όχι το τελευταίο.

Ο δήμαρχος της Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως επιθυμία του είναι μέσα στο καλοκαίρι να δημιουργηθούν πέντε ομάδες των πέντε ατόμων, από μαθητές της Β’ Γυμνασίου έως και Β’ Λυκείου, να έρθουν σε επαφή με τις τεχνολογίες και μέσω των κινητών τους τηλεφώνων θα απεικονίσουν τρισδιάστατα τα μνημεία της πόλης τους. «Θέλουμε να το κάνουμε σαν παιχνίδι μέσω των κινητών τηλεφώνων. Άλλος θα τραβάει φωτογραφίες, άλλος θα κάνει το editing ώστε να ψηφιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με τον τρόπο αυτό, τα μνημεία μας θα μείνουν για πάντα, με κάθε λεπτομέρεια, ακόμη κι αν κάποια στιγμή καταστραφούν», λέει χαρακτηριστικά ο Νικόλας Καρανικόλας.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «ποντάρει» πολύ στη νέα γενιά και για το λόγο αυτό επιθυμεί -εάν υπάρχει ενδιαφέρον - «να ξεκινήσει στο μέλλον και ένα εργαστήρι του δήμου που να αφορά στην τεχνολογία και τη ψηφιακή απεικόνιση και γιατί όχι να δημιουργηθεί μια «Tech team» στη Νάουσα».