21 Μάιος 2020, 16:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2020, 15:52

Σμύρνη: Σκάνδαλο με το «Bella ciao» που ακούστηκε από τα τζαμιά (βίντεο)

  • Σμύρνη: Σκάνδαλο με το «Bella ciao» που ακούστηκε από τα τζαμιά (βίντεο)
    (Φωτ. αρχείου: Flickr / F Mira)

Με τη λέξη «σκάνδαλο» περιγράφει μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου το περιστατικό που συνέβη χθες το απόγευμα στη Σμύρνη, όταν αντί για το κάλεσμα για προσευχή, από τα μεγάφωνα των τζαμιών ακούστηκε το «Bella ciao», το ιταλικό αντάρτικο τραγούδι, που ταυτόχρονα είναι και αντιφασιστικός ύμνος.

Η τοπική διεύθυνση της Ντιγιανέτ, της τουρκικής Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, ενώ κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία.

Ο φάκελος διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία, που ερευνά και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως υπόπτους για «δυσφήμηση θρησκευτικών αξιών» επειδή το χειροκρότησαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το περιστατικό συνέβη ενώ το Ραμαζάνι είναι σε εξέλιξη και τα τζαμιά παραμένουν κλειστά λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η Σμύρνη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αποτελεί προπύργιο των υποστηρικτών του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, καθώς και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης το οποίο ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ.