21 Μάιος 2020, 13:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2020, 13:22

Τεστ κορονοϊού με φίλτρα αέρος – Η καινοτόμα πρόταση του «Δημόκριτου» (βίντεο)

  • Τεστ κορονοϊού με φίλτρα αέρος – Η καινοτόμα πρόταση του «Δημόκριτου» (βίντεο)
    (Φωτ.: youtube / SERS4SARS)

Διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» προτείνει μια νέα λύση για τη γρήγορη ανίχνευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, με βάση μια ήδη υπάρχουσα τεχνολογία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην περίπτωση της Covid-19.

Η σχετική ιδέα συμμετείχε στο διαγωνισμό EUvsVirus Hackathon, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στο τέλος Απριλίου, και ήταν μία από αυτές που διακρίθηκαν.

Ήδη, οι λύσεις που κέρδισαν στο διαγωνισμό προωθούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας για αξιοποίηση και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα COVID, η οποία θα λειτουργήσει από το τέλος Μαΐου με στόχο να διευκολύνει τις διασυνδέσεις με τους τελικούς χρήστες (όπως τα νοσοκομεία), δίνοντας παράλληλα πρόσβαση σε επενδυτές, ιδρύματα και άλλους φορείς από όλη την ΕΕ που παρέχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Η πρόταση του «Δημόκριτου» έχει τίτλο «Υποστρώματα SERS για την ανίχνευση του ιού σε εκπνεόμενα σωματίδια» και υποβλήθηκε στην κατηγορία «Γρήγορα τεστ χαμηλού κόστους».

Βασίζεται σε μια οπτική τεχνική ανίχνευσης μορίων –όπως πρωτεϊνών του ιού– με τη χρήση λέιζερ, που ονομάζεται SERS (Surface Enhanced Raman Scattering) και υλοποιείται ακόμα και με συσκευές χειρός, έχοντας ήδη ευρεία εφαρμογή, όπως π.χ. στην ανίχνευση ναρκωτικών στα αεροδρόμια.

Η καινοτόμος ιδέα αφορά την προσαρμογή της τεχνικής για την ανίχνευση του κορονοϊού και τη συλλογή του σε φίλτρα αέρα, κατάλληλα τροποποιημένα με νανοσωματίδια. Η μέθοδος SERS είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δίνει αποτελέσματα σε μερικά λεπτά, σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι ευελπιστούν ότι αν γίνει δυνατή η αξιοποίησή της, τότε θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και άλλους χώρους μαζικής συνεύρεσης πληθυσμού.

Αναλυτική περιγραφή της πρότασης, με επικεφαλής τον δρ Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του «Δημόκριτου», υπάρχει στη διεύθυνση devpost.com/software/sers4sars.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.