21 Μάιος 2020, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2020, 12:55

Οι Ασσύριοι ζητούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ΕΕ

  • Οι Ασσύριοι ζητούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ΕΕ
    (Φωτ.: Art via Art)

«Να στηρίξει την ιστορική αλήθεια και τη δικαιοσύνη» καλεί την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασσυρίων (European Syriac Union – ESU), η οποία ξεκίνησε καμπάνια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από τις Βρυξέλλες και την καθιέρωση της 15ης Ιουνίου ως ημέρας μνήμης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, «το 2007 η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών συμφώνησε ότι η οθωμανική πολιτική από το 1914 έως το 1923 είναι γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων».

Ακόμα, σημειώνεται ότι η σημερινή Τουρκία είναι το διάδοχο σχήμα, και άρα υπεύθυνη για τα όσα συνέβησαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ιδιαίτερα η «πολιτική» που εφαρμόστηκε με αποκεφαλισμούς, πυροβολισμούς, πνιγμούς, λιθοβολισμούς και καμένα σπίτια.

Οι Ασσύριοι είναι έθνος με αρχαίες ρίζες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Συρία και τη Μεσοποταμία, με χαρακτηριστικά της σύγχρονης ταυτότητάς τους την αραμαϊκή γλώσσα και τη χριστιανική θρησκεία. Ο ασσυριακός-συριακός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν συγκεντρωμένος στα νοτιοανατολικά σύνορα.

Η συγκεκριμένη γενοκτονία μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί από τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Συρία, την Αρμενία και την Ολλανδία, αλλά όχι από την Ελλάδα, που έχει αναγνωρίσει μόνο τις γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων.