20 Μάιος 2020, 20:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2020, 20:00

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας (φωτο)

  • Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας (φωτο)
    Μέλη του Συλλόγου μπροστά στο μνημείο Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού

Αν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ήταν διαφορετικές λόγω της πανδημίας Covid 19, εντούτοις, ο Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο Φάρος» δραστηριοποιήθηκε έντονα για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας. Πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις στο πλαίσιο της επετείου της 19η Μαΐου. Αρχές Μαΐου, δημιουργήθηκε ένα βιντεάκι –ως φόρος τιμής και μνήμης στους 353.000 νεκρούς– όπου οι νέοι του Συλλόγου δήλωναν ότι «είμαστε αυτοί που δεν γενοκτονήθηκαν!».

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε μεγάλη απήχηση σε Πόντιους και όχι μόνο.

Ξημερώνοντας 19 Μαΐου, τα ιπτάμενα φαναράκια που ύψωσαν στον ουρανό μέλη και φίλοι του Συλλόγου, από τις ταράτσες των σπιτιών τους σε όποια περιοχή βρισκόντουσαν (Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Περιστέρι, Νίκαια), φώτισαν το σκοτάδι με την άσβεστη φλόγα των προγόνων κι έλαμψαν για κάθε ψυχή που έμεινε στα ματωμένα χώματα του Πόντου.

Την ίδια ημέρα (19 Μαΐου), οι χτύποι του νταουλιού του Γιωργάκη Μουρατίδη αντήχησαν μπροστά στο μνημείο Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αγία Βαρβάρα. Εκεί διοργανώθηκε μια λιτή και σύντομη εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων, με τα μέλη του Συλλόγου και όλους όσοι παραβρέθηκαν να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Σαββίδου μοίρασε σε όλους ένα κεράκι και αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ ο πάτερ Γεράσιμος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση.

Ο ήχος της λύρας του Σταύρου Σαββίδη και του Γιώργου Κυριακίδη έδωσαν το έναυσμα να σιγοτραγουδήσουν όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια, τα εμβληματικά τραγούδια «Την πατρίδα μ' έχασα» και «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». Στη συνέχεια, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και στο τέλος της λιτής τελετής ένας-ένας έφευγε από απο χώρο αφήνοντας το κεράκι του μπροστά στο μνημείο. Στο μυαλό όλων υπήρχε το βαρύ αίσθημα ευθύνης, για τιμή, μνήμη και διαρκή αγώνα μέχρι την επίτευξη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος».
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
Gallery