20 Μάιος 2020, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2020, 18:59

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για στήριξη εργασίας, οικονομίας και τουρισμού (βίντεο)

  • Μητσοτάκης: Όσα συμβαίνουν σημέρα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας (βίντεο)
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μείωση ΦΠΑ, επιδότηση εργασίας σε αναστολή και ρευστότητα επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, τους επόμενους μήνες.

«Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. «Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», εξήγησε.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πανδημίας του κορονοϊου. «Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού. Ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Στο εξής, όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης», υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους, που αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, τότε θα εξακολουθήσουν να αμείβονται «σχεδόν με τον ίδιο μισθό» και «με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές». Το όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός, ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


Το βίντεο με τις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δεύτερο σκέλος του σχεδίου το οποίο αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό. «Έτσι, για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση», τόνισε.

Ανήγγειλε ακόμη ότι σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά. «Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι ,η μείωση ενοικίου κατά 40% των επαγγελματιών που πλήττονται.

Ανέφερε ότι η προκαταβολή φόρου «θα μειωθεί γενναία» και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς αποτελούν μέτρα-γέφυρα «για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».

Ο τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου. «Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί ένα ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας επτά δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων», ανέφερε.

Ακόμη, ανακοίνωσε πως αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Τις λεπτομέρειες θα τις αναλύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, διευκρίνισε. 

Ξεκινά η τουριστική περίοδος
Αναφορικά με τον τουρισμό, είπε πως τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους εγχώριους τουριστικούς προορισμούς. «Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Όπλο μας είναι το διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.