20 Μάιος 2020, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2020, 12:50

Μελβούρνη: Στα κόκκινα το Ελληνικό Κέντρο για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Μελβούρνη: Στα κόκκινα το Ελληνικό Κέντρο για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Facebook / Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria)

Με την οικονομική ενίσχυση τεσσάρων επιχειρηματιών ποντιακής καταγωγής –που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους– και τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, το βράδυ της 19ης Μαΐου το κτήριο του Ελληνικού Κέντρου στην καρδιά της πόλης φωταγωγήθηκε κόκκινο, για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στα ποντιακά σωματεία της Μελβούρνης και στη συντονιστική επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης.

«Στο μέλλον θα επιδιώξουμε και τη συνεργασία της κυβέρνησης για να φωταγωγούνται και κτήρια του δημοσίου. Θεωρώ ότι ήταν μια εξαίρετη κίνηση για να τιμήσουμε την ημέρα μνήμης και να προβάλουμε στους συμπολίτες μας την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ποντίων», δήλωσε η πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Ρώμα Σιάχου.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ιασωνίδης, ο οποίος βοήθησε για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος, τόνισε ότι στόχος ήταν να περάσει ένα μήνυμα στην αυστραλιανή κοινωνία, και ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, στην οποία ανήκει το κτήριο που φωταγωγήθηκε.

Στην επιζήσασα γιαγιά του αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης, σημειώνοντας ότι κατάφερε να χτίσει μια νέα ζωή στην Καστοριά, αλλά πάντα με το τραύμα του διωγμού μέσα της. «Είμαι σίγουρη ότι η φωταγώγηση του Ελληνικού Κέντρου θα προκαλέσει συζήτηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων και θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την προβολή της στην Αυστραλία, και όχι μόνο», σημείωσε η γραμματέας της Ποντιακής Εστίας Λίτσα Αθανασιάδη.