20 Μάιος 2020, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2020, 13:38

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ το κάψιμο της σημαίας της Τουρκίας

  • Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά η Ελλάδα
    Εξωτερική άποψη του ΥΠΕΞ στην Βασ. Σοφίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σε σαφή καταδίκη του περιστατικού που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο και της οργισμένης αντίδρασης της Τουρκίας.

Χθες, μειοψηφία πολιτών που βρισκόταν στις παρυφές της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, έκαψε την τουρκική σημαία· λίγα λεπτά νωρίτερα είχε επικρατήσει ένταση, όταν κάποιοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας, και εν προκειμένω της Τουρκίας. Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού», αναφέρει η ελληνική διπλωματία.

Πάντως, σε άλλη του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας», και καλεί τη γειτονική χώρα να συμβιβαστεί με την ιστορία της ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά γεγονότα, όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους», τονίζεται και σημειώνεται ότι αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης.