20 Μάιος 2020, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2020, 11:22

Οργή της Τουρκίας για το κάψιμο της σημαίας στο Σύνταγμα – Επίθεση για τις δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης για δημοσίευμα εφημερίδας
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (φωτ.: Facebook / Republic of Turkey Ministry of Foreign Affairs)

Οργισμένη απάντηση δίνει η Άγκυρα τόσο για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα στο περιθώριο της εκδήλωσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, όσο και για τις δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στη ένδοξη σημαία μας» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Ακσόι: Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν στρωμένη μπροστά του, λέγοντας ότι «είναι η τιμή ενός έθνους». Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια. Οι ρατσιστές ακόμη δεν έχουν πάρει το απαραίτητο μάθημά τους.

Ακόμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η τουρκική διπλωματία κάνει λόγο για «παραλήρημα» της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και κατηγορεί την Ελλάδα για θηριωδίες κατά την επέλαση του ελληνικού στρατού στην Ανατολία. Στην Τουρκία η 19η Μαΐου είναι εθνική γιορτή, και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «μια τέτοια μέρα οι αβάσιμες και γεμάτες παραλήρημα δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των Αρχών της Ελλάδας με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει διαστρέβλωση των γεγονότων, κατηγορώντας την ελληνική ηγεσία ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Ιστορία της, και ότι ξεχνά τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λοζάνης.

«Μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στο Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 κι αυτή η οδυνηρή εισβολή μετατράπηκε σε μια καλά σχεδιασμένη και επαίσχυντη κατοχή, χωρίς καμία αιτιολογία», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο υπενθύμισε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε το 1934 για Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ.

«Ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι ανεύθυνοι πολιτικοί και ριζοσπαστικοί κύκλοι προσπαθούν να αναγνώσουν την ιστορία αντίστροφα. Η Ελλάδα –που επιμένει να αδιαφορεί στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου–, το να λάβει τη χείρα φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν, είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο», κατέληξε.