9 Μάιος 2014, 11:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:16

Αναβιώνουν τα «Παρχάρια» για 13η συνεχή χρονιά από τον Σύλλογο Ποντίων «Η Τραπεζούντα»

  • Αναβιώνουν τα «Παρχάρια» για 13η συνεχή χρονιά από τον Σύλλογο Ποντίων «Η Τραπεζούντα»

Αναβιώνουν τα «Παρχάρια» για 13η συνεχή χρονιά από τον Σύλλογο Ποντίων «Η Τραπεζούντα»

Κάθε χρόνο από το 2002, ο Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» αναβιώνει στον ορεινό όγκο της Ροδόπης το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύριτων Οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια» που πλαισιώνεται κυρίως από χορευτικές, θεατρικές και παλαιστικές εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και λαϊκών δρωμένων και προσφορά εδεσμάτων.

Στο φεστιβάλ χορών, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο για τους επισκέπτες, έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών Συλλόγων από τις γύρω περιοχές αλλά και μη ποντιακών Συλλόγων της περιοχής μας, όπως αυτά των Θρακών, των Σαρακατσάνων, των Εβριτών, των Κρητικών και άλλων, ενώ έχουν φιλοξενηθεί και Σύλλογοι από το εξωτερικό.

Οι εκδηλώσεις Παρχάρια του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» έχουν γίνει πλέον παράδοση για τους κατοίκους της Θράκης, μιας και το Παρχάρι αποτελεί τον μοναδικό δασικό χώρο αναψυχής στην ορεινή Ροδόπη. Ήδη στον χώρο δεσπόζει το εκκλησάκι που χτίστηκε από τα μέλη του Συλλόγου κατά τα πρότυπα του Αγ. Γεωργίου Αργυρουπόλεως, με το καμπαναριό του κατά τα πρότυπα της Αγ. Σοφίας Κων/πόλεως, και απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός δασικού χωριού στα πρότυπα των Παρχαροχωρίων του Πόντου, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το πολεμικό μουσείο του Οχυρού της Νυμφαίας θα αποτελεί έναν ακόμη τουριστικό προορισμό για την Ροδόπη. Βασικός στόχος είναι να προσφέρουμε μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς και επαφής με την παράδοση στους επισκέπτες και τους συντοπίτες μας.

Οι φετινές εκδηλώσεις «Παρχάρια 2014» περιλαμβάνουν τις εξής δράσεις:

Παρασκευή 9 Μαΐου:
Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ο Διογένης ιλάζ άμα ‘κι δακ» στην ποντιακή διάλεκτο. Το κείμενο αποτελείται από διδάγματα-ρήσεις του γνωστού φιλοσόφου από την Σινώπη του Πόντου, του Διογένη του κυνικού, μεταφρασμένα στα Ποντιακά και προσαρμοσμένα στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, σε επιμέλεια της Όλγας Αυγητίδου και σκηνικά της Άννας Πιτέλινα. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική παράσταση με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Ώρα 20.00.

Σάββατο 10 Μαϊου:
Περιβαλλοντική Δράση- καθαρισμός του χώρου των Παρχαρίων στην τοποθεσία Γέφυρα του Βοσκού και δεντροφύτευση του περιβάλλοντα χώρου. Ώρα 11.00.

Κυριακή 11 Μαΐου:
Αναβίωση Ολοήμερου υπαίθριου Πανηγυριού των Οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια». Φεστιβάλ παραδοσιακού Ποντιακού Χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων Χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα.  Επίδειξη παρασκευής και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του Συλλόγου. Επίδειξη παραδοσιακής πάλης. Παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή αξιόλογων ερμηνευτών. Ώρα έναρξης 9:00.

Οι εκδηλώσεις Παρχάρια του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» έχουν γίνει πλέον παράδοση για τους κατοίκους της Θράκης, μιας και το Παρχάρι αποτελεί τον μοναδικό δασικό χώρο αναψυχής στην ορεινή Ροδόπη. Ήδη στον χώρο δεσπόζει το εκκλησάκι που χτίστηκε από τα μέλη του Συλλόγου κατά τα πρότυπα του Αγ. Γεωργίου Αργυρουπόλεως, με το καμπαναριό του κατά τα πρότυπα της Αγ. Σοφίας Κων/πόλεως, και απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός δασικού χωριού στα πρότυπα των Παρχαροχωρίων του Πόντου, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το πολεμικό μουσείο του Οχυρού της Νυμφαίας θα αποτελεί έναν ακόμη τουριστικό προορισμό για την Ροδόπη.

Βασικός στόχος είναι να προσφέρουμε μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς και επαφής με την παράδοση στους επισκέπτες και τους συντοπίτες μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα:

Παρχάρια 2014 του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» | 9 έως 11 Μαΐου 2014