20 Μάιος 2020, 00:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2020, 08:42

100+1 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στην Αθήνα (φωτο)

  • 100+1 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στην Αθήνα (φωτο)
    Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς με την ποντιακή φορεσιά (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
  • Πάνω από 7.500 υπογραφές στο ψήφισμα προς την πρεσβεία της Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
  • 100+1 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στην Αθήνα (φωτο)
    Ενός λεπτού σιγή μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

19η Μαΐου 2020. Τίποτα δεν στάθηκε αρκετό για να κρατήσει τους Πόντιους στα σπίτια τους και μακριά από την κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) στην Αθήνα, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που είναι αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αν και εδώ και καιρό η ΠΟΕ είχε υπογραμμίσει με κάθε τρόπο ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλάζοντας παράλληλα τα σχέδιά της για τους φετινές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλοί ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην καρδιά της πρωτεύουσας, μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 353.000 χιλιάδες νεκρούς Πόντιους προγόνους μας.

Οι διοργανωτές αλλά και ένστολοι ζητούσαν συνεχώς από τον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις, για την ασφάλειά του και να παραμείνει πίσω από τις προκαθορισμένες διαγραμμίσεις, όμως ήταν τέτοια η ανάγκη όλων να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας που συχνά οι εκκλήσεις έπεφταν στο κενό.


Κόσμος έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας

Η εκδήλωση στο Σύνταγμα ήταν λιτή και σεμνή όπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί. Στις 19:00 έγινε η αλλαγή φρουράς με Πόντιους Εύζωνες που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου και αποσπά το πιο δυνατό χειροκρότημα καθώς σκορπά ρίγη συγκίνησης. Αφού έγινε ητης αλλαγής, ο λυράρης Ηλίας Υφαντίδης και ο ταουλτζής Παναγιώτης Κοπαλίδης έπαιζαν την ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, το «Αητέντς επαραπέτανεν».

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου πανοσιολογιότατος πατέρας Δημήτριος Νίκου.


Ο πατέρας Δημήτριος Νίκου τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ Χρήστου Δημόπουλο, την πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, τον γενικό γραμματέα της ΟΠΣΕ Δημήτρη Παντέλα, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκο Μπατσάρα και τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ έκανε λόγο για μια ξεχωριστή χρονιά λόγω του κορονοϊού που άλλαξε τις προτεραιότητες όλων μας.

Υπενθύμισε ότι ο αγώνας των Ποντίων δεν αφορά μόνο την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και όλων των χριστιανών της Ανατολής.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η υπόθεση δεν μπορεί να μείνει σε ακτιβιστικό επίπεδο, υπογράμμισε, ούτε και αποτελεί εθνικό θέμα, αλλά είναι διεθνές.


Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Νωρίτερα ο Σταύρος Καλαφάτης, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής είχε δηλώσει πως «ανανεώνουμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε την προσπάθεια να διευρυνθεί ο κύκλος των χωρών και των οργανισμών που κατατάσσει αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας στον κατάλογο των γενοκτονίων». Ο Χρήστος Δημόπουλος, από την πλευρά του, είχε τονίσει πως εάν τα κράτη ενδιαφέρονταν έστω λίγο και σε μόνιμη βάση για την πρόληψη των γενοκτονιών όπως ενδιαφέρονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού, θα ζούσαμε σέναν καλύτερο κόσμο.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΠΣΕ Δημήτρης Παντέλας κάλεσε όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αναγνώριση του συνόλου των γενοκτονιών καθώς «είναι δίκαιο αίτημα».

Ο Κυριάκος Μπατσάρας είπε πως «δηλώνουμε παρόντες και καθόμαστε προσοχή ενώπιον των θυμάτων της γενοκτονίας. Ευχαριστούμε για την αγάπη που δείχνετε στους Ασσύριους και για τη συμπαράταξή σας στον αγώνα μας για την αναγνώριση της ασσυριακής γενοκτονίας». Η Χριψιμέ Χαρουτουνιάν μίλησε για τη στενή φιλία που ενώνει Αρμένιους και Έλληνες και υπογράμμισε πως η αναγνώριση των γενοκτονιών είναι μονόδρομος για την Τουρκία εάν θέλει να έχει μέλλον.


Στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνων

Στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσαν ο βουλευτής Σταύρος καλαφάτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, η Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, ο Χρήστος Δημόπουλος, ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο Κυριάκος Μπατσάρας. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.


Ηλίας Υφαντίδης και Παναγιώτης Κοπαλίδης

Συγκλονιστική ήταν η εμφάνιση της Ζωής Παπαδοπούλου που τραγούδησε το θρηνητικό μοιρολόι «’Πάρθεν η Ρωμανία», με τον Ηλία Υφαντίδη στην ποντιακή λύρα και τον Παναγιώτη Κοπαλίδη στο νταούλι.


Πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ αποτίουν φόρο τιμής τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ο πυρρίχιος από τους οκτώ πυρριχιστές του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων με επικεφαλής τον Όμηρο Παχατουρίδη έκλεισε την σεμνή τελετή με μοναδικό τρόπο, σκορπώντας συγκίνηση στους παρευρισκομένους.

Λίγα λεπτά αργότερα και αφού είχε προηγηθεί ένταση λόγω του καψίματος της τουρκικής σημαίας από ανθρώπους που δεν σχετίζονταν με την ΠΟΕ, η Βουλή φωταγωγήθηκε όπως είχε ανακοινωθεί με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα.

Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Κώστας Κατσίγιαννης
.

Gallery
Εκδηλωσεις