19 Μάιος 2020, 22:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2020, 23:31

Θεσσαλονίκη - 19 Μαΐου 2020: Άσβεστη μνήμη και συγκίνηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)

  • Θεσσαλονίκη - 19 Μαΐου 2020: Άσβεστη μνήμη και συγκίνηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
    Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, πολίτες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)κη

Χωρίς να ακολουθηθεί το «πρωτόκολλο» των περασμένων ετών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά και δίχως τη μαζική συμμετοχή πολιτών που κάθε χρόνο δίνουν βροντερό παρών και εκπληρώνουν ένα ιερό χρέος απέναντι στους προγόνους τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μπροστά στο Μνημείο Γενοκτονίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, η συγκίνηση ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

101 χρόνια μετά τα τρομερά γεγονότα που στέρησαν τη ζωή σε 353.000 ανθρώπους, κανείς δεν έχει ξεχάσει. Το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται σθεναρά αναδείχθηκε και φέτος. Έστω κι αν σήμερα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, βρέθηκαν λίγοι εκπρόσωποι φορέων του οργανωμένου ποντιακού χώρου, ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα και μια μικρή μερίδα πολιτών, ενώ δεν έγινε και η καθιερωμένη πορεία.

Τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό τηρήθηκαν τόσο κατά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα της Γενοκτονίας, όσο και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των ομιλιών και της κατάθεσης στεφάνων. Τα μέλη της ΠΟΕ είχαν φροντίσει να υπάρχουν μπλε γραμμές στο πλακόστρωτο ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Στο αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και στη διεθνοποίηση του ζητήματος αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντατικής υποστήριξής του από την ελληνική πολιτεία, μέσω της διπλωματίας. «Θα ήμασταν βεβαίως αγνώμονες, αν παραβλέπαμε την παρουσία του πρωθυπουργού και τη στήριξή του στο διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία, που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία μας, το Δεκέμβριο. Προσδοκούμε, ότι αυτή η συνεργασία μας θα εντατικοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, με απτά αποτελέσματα. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο δικών μας, πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων και των πολιτών και των πολιτικών», υπογράμμισε.

«Η γείτονα μας, Τουρκία, θα πρέπει να αναγκαστεί επίσημα να ζητήσει συγγνώμη για τη Γενοκτονία που προκάλεσε στους Ποντίους και στους εν γένει λαούς της Ανατολής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) Βασίλης Μωυσίδης και πρόσθεσε : «Επιτέλους, να πάψει αυτή η πληγή να παραμένει ανοιχτή, να βρουν δικαίωση οι 353.000 άταφοι νεκροί μας».

Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη 19η Μαΐου του 1919. Στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «τίποτε δεν ξεχάστηκε, ούτε θα ξεχαστεί» και πρόσθεσε πως όσα χρόνια και εάν περάσουν «ο πόνος παραμένει αβάσταχτος».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, στους νεκρούς, στους εκτοπισμένους, στις 815 κοινότητες, στα 960 σχολεία, στις 1.130 εκκλησίες που καταστράφηκαν στον μαρτυρικό Πόντο.

«Οι χιλιάδες νεκροί δεν ήταν παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου, όπως θέλουν ορισμένοι να πιστεύουν, ή προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα», αλλά θύματα ενός «προμελετημένου σχεδίου, που αποσκοπούσε στον αφανισμό όλου του χριστιανικού πληθυσμού της ΝΑ Μικράς Ασίας» είπε ο κ. Καράογλου. «Αποτελεί ιερό μας καθήκον να συνεχίσουμε να ποτίσουμε τις ρίζες του ελληνισμού με το νερό της εθνικής αυτογνωσίας. Το να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας δεν είναι ρεβανσισμός. Είναι υποχρέωση. Γιατί οι κοινωνίες με αποδυναμωμένη εθνική συνείδηση θέτουν σε κίνδυνο την ιστορική τους ύπαρξη…. Αθάνατοι, οι 353.000 ήρωες του Πόντου», τόνισε.


Βίντεο με όσα έγιναν σήμερα στην εκδήλωση της ΠΟΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος τόνισε «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας» και συνέχισε επισημαίνοντας την ανάγκη η Τουρκία «να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες», να ζητήσει «συγγνώμη» και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Το ζητάμε, όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Συναισθηματικά φορτισμένος ήταν ο χαιρετισμός της Βούλας Πατουλίδου που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ιστορία 3.000 ετών «προκάλεσε φθόνο» και «αυτός ο φθόνος έφτασε στο τέλος να αριθμεί ζωές». Η αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην ανάγκη όλοι οι νεώτεροι να γνωρίζουν, να θυμούνται και να μεταφέρουν και στο εξωτερικό την ιστορική αλήθεια. «Να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη» τόνισε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που υποδέχθηκε πολλούς πρόσφυγες. «Δεν υπάρχει κανένας ανάμεσά μας που να μην έχει στο αίμα του προσφυγιά» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Άρα η Θεσσαλονίκη, ίσως όσο καμιά άλλη πόλη, κουβαλά αυτές τις αναμνήσεις. Αλλά κουβαλάει και αυτό το χρέος. Να μην ξεχνά, όχι μόνο την επέτειο, αλλά όλα αυτά που έγιναν εκατό χρόνια πίσω. Έχουμε χρέος, απέναντι σε όλους αυτούς τους προγόνους μας, να δουλέψουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Όλη, η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει αυτή την τρομερή Γενοκτονία».


Ο Κ. Ζέρβας καταθέτει στεφάνι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το μοιρολόι με την ποντιακή λύρα προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, ενώ στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, αναρτήθηκε πανό για τη Γενοκτονία και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Εκδηλωσεις