19 Μάιος 2020, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2020, 17:50

Μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    O ΥΦΥΠΕ Κώστας Βλάσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, σε μήνυμά του για τη 19η Μαΐου, επισημαίνει ότι ο απανταχού ελληνισμός αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, «στους εκατοντάδες χιλιάδες αδελφούς μας που έχασαν τη ζωή τους και εκδιώχθηκαν με βίαιο τρόπο από τις πατρογονικές εστίες τους, στο πλαίσιο διάπραξης ενός στυγερού εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας».

Σημειώνεις ότι οι κοινότητες των Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου και της ευρύτερης Μικράς Ασίας ήταν ακμάζουσες και είχαν παρουσία και παράδοση που ανατρέχει στα βάθη των αιώνων, κατέχοντας ξεχωριστή θέση στη μακρά ιστορική πορεία του ελληνισμού. «Ο βάναυσος ξεριζωμός τους προκάλεσε ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική συνείδηση του Έθνους μας, αποκόπτοντας ένα από τα πιο ζωντανά, δημιουργικά και περήφανα τμήματα του οικουμενικού Ελληνισμού από τις αρχέγονες ρίζες του», αναφέρει ο ΥΦΥΠΕΞ.

Υπογραμμίζει ότι οι Πόντιοι δεν το έβαλαν ποτέ κάτω, καθώς είναι «αληθινοί μαχητές» που «με υπομονή και επιμονή εγκαταστάθηκαν στις νέες τους πατρίδες, τις οποίες και εμπλούτισαν με τις γνώσεις, τις ιδέες, τον γλωσσικό και πολιτιστικό τους πλούτο». Ο Κ. Βλάσσης προσθέτει ότι η Ιστορία των Ποντίων είναι γραμμένη «με αίμα, πόνο και προσφυγιά» και τα θύματα της τραγωδίας «εξακολουθούν να επιζητούν τη δικαίωσή τους».

Κλείνοντας, τονίζει ότι η προάσπιση της ιστορικής μνήμης είναι ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον και επισημαίνει ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, λέει ο ΥΦΥΠΕΞ, η ελληνική Πολιτεία ζητά από την Τουρκία να αναλάβει, έστω και τώρα, τις ευθύνες της, αποδεχόμενη το παρελθόν της. «Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι η μόνη που εγγυάται την καταπολέμηση κάθε είδους εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, σε έναν κόσμο που οφείλει να βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Είναι χρέος συλλογικό, δικαίωμα και υπόθεση όλων», αναφέρει ο υφυπουργός.