19 Μάιος 2020, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2020, 16:16

Ν. Αναστασιάδης για Γενοκτονία των Ποντίων: Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας

  • Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ
    Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας, που συνιστά η Γενοκτονία των Ποντίων, υπογραμμίζει ο Νίκος Αναστασιάδης. «Η ιστορική μνήμη και ο σεβασμός της είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επικράτηση της ειρήνης. Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η Γενοκτονία των Ποντίων», γράφει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημειώνει ότι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνιστά γνώση της ιστορικής αλήθειας και τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας και προσθέτει πως η 19η Μαΐου επαναβεβαιώνει την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της θηριωδίας των Νεοτούρκων ως μιας σελίδας ντροπής στο βιβλίο της Ιστορίας.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, το γραφείο του επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου αναφέρει ότι η 19η Μαΐου 1919 είναι η ημέρα κατά την οποία άρχισε στη Σαμψούντα του Πόντου η πιο σκληρή φάση της εφαρμογής του εθνικιστικού σχεδίου διωγμού και ξεκαθαρίσματος των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, με σκοπό την αναβίωση της ισχύος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του επιτρόπου Προεδρίας αναφέρεται ακόμη ότι σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ακόμη μιας έξαρσης του νέο-οθωμανισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι μαζί με τους Έλληνες του Πόντου και τον ευρύτερο ελληνισμό συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση της ιστορικής αλήθειας. «Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και άλλα κράτη για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου που πρέπει να επικρατήσουν και στην περίπτωση όλων των λαών που έπεσαν θύματα βάναυσων και άγριων συμπεριφορών και ενεργειών, επιδιώκουμε την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών», καταλήγει η ανακοίνωση.