19 Μάιος 2020, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2020, 14:47

Συγκίνηση, κόκκινα τριαντάφυλλα και μάσκες στην εκδήλωση της ΠΟΠΣ για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • Συγκίνηση, κόκκινα τριαντάφυλλα και μάσκες στην εκδήλωση της ΠΟΠΣ για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: Thestival)
  • Συγκίνηση, κόκκινα τριαντάφυλλα και μάσκες στην εκδήλωση της ΠΟΠΣ για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: Thestival)

Χωρίς να λείψει η συγκίνηση, αλλά με τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η πανδημία, και σε μια ασυνήθιστα ζεστή ημέρα –όπως όλες οι τελευταίες–, η ΠΟΠΣ τίμησε σήμερα το πρωί τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, στέλνοντας και αυτή με τη σειρά της το μήνυμα «Δεν ξεχνώ».

Η πλατεία Αγίας Σοφίας δεν γέμισε με κόσμο, όπως άλλοτε. Στεφάνια κατέθεσαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αλλά και η Χριστίνα Σαχινίδου. Το παρών έδωσαν επίσης η Βούλα Πατουλίδου και η Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει στην ατζέντα της διπλωματίας της και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό αίτημα του οργανωμένου ποντιακού χώρου, και προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταδικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε.

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε και ένα ξεχωριστό μήνυμα. Ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τη μέρα, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η αναγνώριση μίας από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σε όλους τους παρευρισκομένους μοιράστηκαν κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ τα μέλη των σωματείων φορούσαν μαύρα – χρώματα που συμβολίζουν το αίμα και το πένθος. Φέτος, ωστόσο, για πρώτη φορά στα χρονικά οι ζιπκαλήδες φόρεσαν και… μάσκες, σε μαύρο χρώμα.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή που δύο ζιπκαλήδες χόρεψαν πιτσάκ' (χορό των μαχαιριών), αλλά και η απόδοση ποντιακών τραγουδιών από τους μουσικούς. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ η λιτή τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.