19 Μάιος 2020, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2020, 15:01

Ένας αυθόρμητος Δρόμος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

  • Ένας αυθόρμητος Δρόμος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)
    (Φωτ.: Γιώργος Χιονίδης)

Ιδιαίτερη χρονιά η φετινή. Και οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου επίσης. Η καραντίνα μούδιασε για περίπου δύο μήνες την κοινωνία. Οι σύλλογοι και άλλοι φορείς αδυνατούσαν να προβαίνουν σε έγκαιρους προγραμματισμούς για εκδηλώσεις. Όμως, εδώ είναι που φαίνεται αν το ζήτημα της Γενοκτονίας έχει εισχωρήσει πλέον στη βάση της κοινωνίας, ώστε να μην αφήνει αδιάφορους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες των ομοσπονδιών και συλλόγων.

Λίγες μόλις μέρες ή και ώρες πριν από τη θλιβερή επέτειο, πολλές είναι οι αυθόρμητες πρωτοβουλίες των πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής, που δίνουν την ελπίδα ότι πράγματι η μνήμη αντέχει, συνεχίζει, και θα συνεχίζει να εμπνέει.

Μια τέτοια κίνηση τιμής και μνήμης ήταν η πρωτοβουλία φίλων δρομέων από την Καλλιθέα να διοργανώσουν έναν συμβολικό Δρόμο Μνήμης από τις Τζιτζιφιές μέχρι το Μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά. Μάλιστα, η πρόταση προήλθε από έναν Ισπανό της παρέας, τον Αντόνιο, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στους Πόντιους και την ιστορία τους. Οι δύο έγιναν τρεις, τέσσερις, και εντέλει έτρεξαν οκτώ δρομείς, σήμερα, 19 Μαΐου 2020, διαδίδοντας από το πρωί το μήνυμα της ημέρας, μιας και όλοι φορούσαν ίδιες φανέλες με την αναφορά: «ΠΟΝΤΟΣ – ΔΡΟΜΟΣ ΜΝΗΜΗΣ – ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ», που έφτιαξε ο μοναδικός Πόντιος της παρέας, ο Γιώργος Χιονίδης.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν οι: Μιράντα Βλαχοδήμου, Αλέξανδρος Γυρνάς, Αντώνης Κολιάκος, Αντόνιο-Ρικάρντο Δαμασκηνός, Γιάννης Walker, Κώστας Βέτσης, Τάκης Νικολόπουλος και Γιώργος Χιονίδης.

Κείμενο: Χριστίνα Χαφουσίδου.
Φωτογραφίες: Γιώργος Χιονίδης.

Gallery