18 Μάιος 2020, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2020, 18:08

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης συγκινεί με τη «Δακρυσμένη Παναγιά» – Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

Μερικοί λιτοί, δωρικοί στίχοι είναι αρκετοί για να περιγράψουν τον πόνο του ξεριζωμού. Εκείνον τον πόνο που βίωσαν αμέτρητοι Έλληνες του Πόντου και οι απόγονοι τους, όχι μόνο κατά τη φάση υλοποίησης της Γενοκτονίας και τα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά έως σήμερα και στο μακρύ μέλλον. Τέτοιοι είναι στίχοι του τραγουδιού «Δακρυσμένη Παναγιά» που έγραψε ο καλλιτέχνης Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου και τραγουδάει ο αγαπημένος Πόντιος λυράρης και ερμηνευτής Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Ο «Ίμπο» όπως αποκαλούν τον Ιμπραήμογλου οι φίλοι του, αφιέρωσε το τραγούδι σε όλους όσοι χάθηκαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στον γιο του Άγγελο-Οσδεμίρ.

Τη μουσική υπογράφει ένας νεαρός μουσικός από την Πτολεμαΐδα, ο Λάκης Παναγιωτίδης, που εργάστηκε με τον ίδιο ενθουσιασμό. «Με τη μουσική του Λάκη Παναγιωτίδη και τους στίχους του Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμπεριλάβω στο ρεπερτόριό μου ένα τραγούδι που πάντα επιθυμούσα. Στη συνέχεια ο Ιάκωβος Καγκελίδης το εικονοποίησε με πολλή φροντίδα και θεωρώ πως όλοι οι συντελεστές δημιουργήσαμε ένα τραγούδι, φόρο τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων ηρώων προγόνων μας. Η “Δακρυσμένη Παναγιά”, η Παναγία όλου του κόσμου, να προστατεύει όλους εμάς», γράφει σε ανάρτησή του ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Συντελεστές
Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (στίχοι), Λάκης Παναγιωτίδης (μουσική), Ματθαίος Τσαχουρίδης (ερμηνεία /τραγούδι, ποντιακή λύρα), Κώστας Γκίτσης (ηχογράφηση-προγραμματισμός) Κώστας Γκίτσης, Λάκης Παναγιωτίδης, Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (ενορχήστρωση), Κώστας Γκίτσης (πιάνο), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά) Χρήστος Θωμαΐδης (ηλεκτρικό μπάσο), Δημήτρης Χατζηκίδης (κιθάρα ακουστική και δωδεκάχορδη), Λάκης Παναγιωτίδης (κιθάρα strum), Χρήστος Χαλκιάς, Βαγγέλης και Γιάννης Νανάκος (βυζαντινή χορωδία), Λάλε Αλατλί (μετάφραση στα τουρκικά και στα αγγλικά), Κατερίνα Γρηγοριάδου (διόρθωση κειμένων), Ιάκωβος Καγκελίδης (βιντεοκλίπ) και Ματθαίος Τσαχουρίδης (παραγωγή βιντεοκλίπ).