18 Μάιος 2020, 16:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2020, 16:41

Μ. Βαρβιτσιώτης για Αγία Σοφία: Μη αποδεκτή οποιαδήποτε αλλαγή καθεστώτος

  • Μ. Βαρβιτσιώτης για Αγία Σοφία: Μη αποδεκτή οποιαδήποτε αλλαγή καθεστώτος
    (Φωτ. : EPA / Tolga Bozoglu)

«Δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση των μεταξύ μας διπλωματικών διαφορών, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια, όταν αυτά προσβληθούν», επισήμανε, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο του Real.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και να αποκτήσει νεοοθωμανικά χαρακτηριστικά (σ.σ. μετατροπή της σε τζαμί). Θύμισε, μάλιστα, ότι το μνημείο έχει απωλέσει τον θρησκευτικό του χαρακτήρα από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ. Μία τέτοια ενέργεια, όπως είπε, θα οδηγούσε σε περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο μετέχει και η ίδια και την προεδρία του οποίου έχει η Ελλάδα για τους επόμενους έξι μήνες.

Αναφορικά με τουρκικά δημοσιεύματα που φέρουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επισήμανε ότι ο κ. Βαρθολομαίος είναι ένας παγκόσμιος θρησκευτικός ηγέτης και η οποιαδήποτε προσβολή στο πρόσωπό του σε καμιά περίπτωση δεν θα βοηθήσει την εικόνα της Τουρκίας, που θέλει να εμφανίζεται ως κοσμικό κράτος που σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.