18 Μάιος 2020, 14:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2020, 15:03

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΠΟΠΣ για τη 19η Μαΐου

  • Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΠΟΠΣ για τη 19η Μαΐου
    Στην πλατεία Αγίας Σοφίας η λιτή τελετή αύριο (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα λόγω του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 έχει αλλάξει τον τρόπο που και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) τιμά φέτος τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το βάρος των εκδηλώσεων μετατοπίζεται στο διαδίκτυο, ενώ στις εκδηλώσεις που απαιτούν φυσική παρουσία θα συμμετέχει περιορισμένος αριθμός μελών επίσημων φορέων.

Η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΠΣ θα πραγματοποιηθεί τη 19η Μαΐου και θα προβληθεί μέσω του  Facebook.  

Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για το έγκλημα της Γενοκτονίας μέσα από εισηγήσεις ακαδημαϊκών και ερευνητών αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού, όχι μόνο ποντιακής καταγωγής, από τα μηνύματα που θα απευθύνουν προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και εκπρόσωποι φορέων.

Πρόγραμμα

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

  • 19:00 Συζήτηση-αφιέρωμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Συμμετέχουν οι Χριστίνα Σαχινίδου (πρόεδρος ΠΟΠΣ), Μπεντρός Χαλατζιάν (Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος) και Χάρης Τσιρκινίδης (συγγραφέας-ιστορικός), ενώ θα υπάρχει ραδιοφωνική σύνδεση από τη συχνότητα του ρ/σ ΠΟΠΣ 101.3 με το Ράδιο Λελέβωσε. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημη σελίδα της ΠΟΠΣ στο Facebook.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

  • 11:00 Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ζωντανή μετάδοση από την επίσημη σελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων στο Facebook

  • 19:00 Διαδικτυακή Εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο 101 ετών από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συμμετέχουν ως εισηγητές οι Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (Επίκουρος Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών), Βασίλειος Μεϊχανετσίδης (Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελέτης Γενοκτονιών), Θεοδόσης Κυριακίδης (Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ), Νίκος Λυγερός (Στρατηγικός Αναλυτής και Ερευνητής).

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης απευθύνουν οι Μπεντρός Χαλατζιάν (Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος), Γιώργος Κιμούλης (Ηθοποιός), Γιάννης Καλπούζος (Συγγραφέας), Μανούσος Μανουσάκης (Σκηνοθέτης), Μιχάλης Μαγειρίας (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων), Άλκης Αναστασιάδης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου, Πρόεδρος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας), Ευγενία Κοτανίδη (Πρόεδρος Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας), Μαρία Λαζάρεβα (Πρόεδρος Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας) και η Μελίνα Ασλανίδου.