17 Μάιος 2020, 23:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2020, 23:45

Η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης

  • Η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης
    (Φωτ: hellenicnavy.gr)

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η μοίρα των οποίων –όπως και όλων των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας– σφραγίστηκε με τη Συνθήκη της Λοζάνης, η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα για την παραβίασή της.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη στρατιωτική άσκηση το πρωί της Δευτέρας σε δεσμευμένη με Navtex περιοχή νότια της Χίου και βόρεια της Σάμου, η Άγκυρα ανταπάντησε με δική της Navtex στην οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών για Χίο, Ψαρά και Σάμο.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και μερίδα του τουρκικού Τύπου, με τη Yeni Şafak να επικαλείται δηλώσεις του καθηγητή Εμετέ Γκιοζουγκιούζελι, ο οποίος σημείωσε πως για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάνης από τη στρατιωτική ηγεσία, σε Navtex.

Αυτή ήταν η δεύτερη ηχηρή παρέμβαση της Τουρκίας μέσα στο σαββατοκύριακο, μετά την ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας εναντίον της κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.