16 Μάιος 2020, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2020, 21:12

Ο Νίκος Μιχαηλίδης στο διαδικτυακό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ – Οι προτάσεις του (βίντεο)

  • Ο Νίκος Μιχαηλίδης στο διαδικτυακό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ – Οι προτάσεις του (βίντεο)
    Ο Πόντιος πανεπιστημιακός σε παλαιότερη ομιλία του για τη 19η Μαΐου 1919, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζει και εργάζεται, στα διαδικτυακά περίπτερα της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ). Ο λόγος για τον επίκουρο καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι στο Σεντ Λούις Νικόλαο Μιχαηλίδη που έδωσε, σήμερα, το παρών στις διαδικτυακές εκδηλώσεις της δραστήριας Ένωσης και μίλησε για τη Γενοκτονία και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά στον Πόντο.

Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ομιλίας του αναφέρθηκε στο φαινόμενο της «αναγέννησης της εθνοτικής ταυτότητας» και στο πώς αυτό συντελείται μέσω της μουσικής παράδοσης.

Ο Νικόλαος Μιχαηλίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως ήρθε η ώρα:

  • να κάνουμε συνεργασίες με μουσικούς και ακτιβιστές από το σημερινό Πόντο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση δράσεων
  • να αναπτύξουμε δράσεις για τη διάσωση των χριστιανικών και ποντιακών μνημείων στην περιοχή αυτή
  • να βάλουμε στο μελλοντικά μας σχέδια την ίδρυση μουσείου ποντιακού ελληνισμού στην Τραπεζούντα, όσο κι αν μοιάζει ουτοπικό
  • της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα πέρατα της Γης.

Της ομιλίας του Πόντιου πανεπιστημιακού είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Χατζημιχαηλίδη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο οποίος μίλησε για τις δράσεις της ΠΟΕ και τους στόχους για το άμεσο μέλλον.