16 Μάιος 2020, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2020, 16:07

Δεν θα γιορτάσουν φέτος οι Τούρκοι τη 19η Μαΐου

  • Δεν θα γιορτάσουν φέτος οι Τούρκοι τη 19η Μαΐου
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Σε ισχύ είναι από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας τεσσάρων ημερών σε 15 επαρχίες της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα. Το μέτρο αφορά, μεταξύ άλλων, την Κωνσταντινούπολη (το επίκεντρο, δηλαδή, της πανδημίας), την Άγκυρα, την Προύσα, τη Σμύρνη, την Καισάρεια, το Ικόνιο και τη Σαμψούντα.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα εορταστεί όπως άλλες χρονιές η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού.

Πρόκειται για επίσημη αργία, κατά την οποία τιμάται η αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Γι’ αυτό και η τουρκική κυβέρνηση θέλησε να αποτρέψει τον κόσμο να συγχρωτιστεί, με φόβο να ανοίξει κι άλλος κύκλος μολύνσεων από τον φονικό κορονοϊό.

Αυτό το σαββατοκύριακο οι λαϊκές αγορές, τα παντοπωλεία, τα οπωροπωλεία και τα κρεοπωλεία θα είναι κλειστά, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα υπολειτουργούν. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, στην Τουρκία έχουν πεθάνει 4.055 ασθενείς με Covid-19 και έχουν επιβεβαιωθεί 146.457 κρούσματα.