16 Μάιος 2020, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2020, 17:50

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών για τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

  • Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών για τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Απερίφραστα καταδικάζει ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών τις ανυπόστατες κατηγορίες του τουρκικού περιοδικού Gerçek Hayat κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και άλλων θρησκευτικών ηγετών, ότι συνεργάστηκαν με το κίνημα του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. «Η ρητορική μίσους και υποκίνηση εχθρότητας και μισαλλοδοξίας κατά θρησκευτικών ηγετών και των μελών των μειονοτήτων στην Τουρκία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο και έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Καλεί μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί τον ιερό θεσμό του Οικουμενικού Θρόνου και να αναγνωρίσει τη νομική υπόστασή του, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η ειδική έκδοση του περιοδικού με τίτλο «FETO: Ποιος είναι ο αρχιτρομοκράτης Φετουλάχ Γκιουλέν; 100 ετών ιστορία της πιο ποταπής τρομοκρατικής οργάνωσης», που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και θα μείνει στην κυκλοφορία έως τον Σεπτέμβριο του 2020, στοχοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ήταν μεταξύ εκείνων που βοήθησαν τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν να οργανώσει το (αποτυχημένο) πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών:

«Ο πρεσβυγενής Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, του οποίου η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει ανακηρυχθεί ισόβιος Επίτιμος Πρόεδρος, καταδικάζει απερίφραστα τις ανυπόστατες κατηγορίες και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς που διατυπώνονται στην ειδική πανηγυρική έκδοση του τουρκικού περιοδικού Gerçek Hayat, της 9ης Μαΐου 2020, εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου, καθώς και άλλων θρησκευτικών ηγετών.

Η ρητορική μίσους και υποκίνηση εχθρότητας και μισαλλοδοξίας κατά θρησκευτικών ηγετών και των μελών των μειονοτήτων στην Τουρκία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο και έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών.

»Σεβόμενοι τις μακραίωνες παραδόσεις του Ορθοδόξου Γένους, δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου και τον πανίερο θεσμό που Αυτός εκπροσωπεί. Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να καταδικάσουν κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και να πράξουν τα δέοντα, ώστε να μη επαναληφθούν παρόμοια επικίνδυνα φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις εναντίον των μειονοτήτων που διαβιούν ειρηνικώς στην Τουρκία.

Τέλος, η Τουρκία –εφόσον επιθυμεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτισμένων χωρών– καλείται να σεβαστεί τον ιερό θεσμό του Οικουμενικού Θρόνου και να αναγνωρίσει τη νομική του υπόσταση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».