16 Μάιος 2020, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2020, 12:24

Υπόγραψε στο ψήφισμα προς την πρεσβεία της Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Υπόγραψε στο ψήφισμα προς την πρεσβεία της Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Στιγμιότυπο από την πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Νέου τύπου δράσεις «επιβάλλει» φέτος ο κορονοϊός και τα μέτρα που ισχύουν για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, και έτσι το διαδίκτυο γίνεται ο καλύτερος τρόπος και για να τιμηθούν τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και για να εκφραστούν τα αιτήματα του ελληνισμού προς το επίσημο τουρκικό κράτος.

Έτσι, μπορεί φέτος να μην γίνει η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, ωστόσο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έφτιαξε ένα online ψήφισμα στην πλατφόρμα Avaaz, για το οποίο ζητά υπογραφές.   

Όπως αναφέρεται, αυτό που ζητείται είναι η αναγνώριση των εγκλημάτων της περιόδου 1914-1923, εφόσον η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία «συντίθεται και συναποτελείται τόσο από την οθωμανική όσο και από την κεμαλική κληρονομιά». Με τα ψήφισμα διεκδικείται και η έκφραση συγγνώμης από τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες για τα όσα δραματικά συνέβησαν στις μητροπόλεις, τις πόλεις και τα χωριά του Εύξεινου Πόντου, στη βάση των αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Επιπλέον, η Τουρκία καλείται «να σταματήσει τη γενοκτονία της μνήμης», να σεβαστεί και να αποκαταστήσει τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού που βρίσκονται στην επικράτειά της, και ως ελάχιστο φόρο τιμής σε Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους να φτιάξει μνημεία Γενοκτονίας, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

  • ΕΔΩ οι υπογραφές στο ψήφισμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προς την Τουρκία.
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.