16 Μάιος 2020, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2020, 09:57

Ιταλία: Ανοίγουν τα σύνορα για ταξίδια από τις 3 Ιουνίου

  • Ιταλία: Ανοίγουν τα σύνορα για ταξίδια από τις 3 Ιουνίου
    (Φωτ.: EPA / Rodrigo Sura)

Στην Ιταλία, τη χώρα με το πιο αυστηρό lockdown στον κόσμο και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας, η κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα που προβλέπει ότι από τις 3 Ιουνίου –μία ημέρα μετά την εθνική γιορτή της Δημοκρατίας– αφενός θα επιτρέπονται και πάλι τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό και αφετέρου οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται μείζονος σημασίας, μιας και εδώ και καιρό ασκούνταν πιέσεις στον Τζουζέπε Κόντε για χαλάρωση των μέτρων.

Στις 4 Μαΐου δόθηκε το πράσινο φως να ανοίξουν εργοστάσια και πάρκα· η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Έτσι, τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα και ταυτόχρονα θα επιτραπεί η ελευθερία κίνησης εντός των περιφερειών, κάτι που σημαίνει πως γίνονται εφικτές οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Πάνω από 31.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας της Covid-19 – η επιβεβαίωση της εξάπλωσης του κορονοϊού έγινε στις 21 Φεβρουαρίου. Σε απόλυτους αριθμούς, περισσότερα θύματα έχουν μόνο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.