16 Μάιος 2020, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2020, 09:18

«Ελλάς Ποντίων» – Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • «Ελλάς Ποντίων» – Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Παλιά Κοκκινιά, παράγκες Αγιάς Σωτήρας (πηγή: αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη, σήμερα και αύριο, από τις 12:00 έως τις 13:00, τιμά τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (91,6 και 105,8 FM).

«Ελλάς Ποντίων» είναι ο τίτλος του αφιερώματος, που θα παρουσιαστεί στην εκπομπή «Αφύλαχτη διάβαση» του Θωμά Σίδερη.

Ο ξεριζωμός, τα πλοία της προσφυγιάς, η περιπλάνηση μέχρι τον τελικό προορισμό στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Καβάλας, οι πρώτοι μήνες διαμονής στα παραπήγματα: Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται όλες τις πτυχές της άφιξης και της ενσωμάτωσης των προσφύγων στους θύλακες προσωρινής εγκατάστασης ανά την Ελλάδα μέσα από τις πρωτογενείς και αποκαλυπτικές μαρτυρίες.

Ο κυριότερος αφηγητής είναι ο επιζών γηραιότερος πρόσφυγας Σταυρίκος Παπαβραμίδης, στην τρίτη κατά σειρά καταγραφή της προφορικής μαρτυρίας του στο πλαίσιο της εκπομπής. Ακούγονται επίσης οι μαρτυρίες των επιζησάντων της Γενοκτονίας: Σπύρου Γιακουστίδη, Σουμέλας Σιδηροπούλου και Χαράλαμπου Κυριλλίδη.

Για την ίδρυση προσφυγικών σωματείων και αθλητικών συλλόγων και ενώσεων μιλούν ο συγγραφέας Γιώργος Τσιρίδης και ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Χατζόπουλος. Πρωτογενείς γραπτές μαρτυρίες διαβάζει η δημοσιογράφος Έρση Βατού.