16 Μάιος 2020, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2020, 08:44

Κρίσιμο τεστ με τις παραλίες – Μπάνιο στη θάλασσα με πρωτόκολλο

  • Κρίσιμο τεστ με τις παραλίες – Μπάνιο στη θάλασσα με πρωτόκολλο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν τη διατήρηση των θερμοκρασιών-ρεκόρ για την εποχή –σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και 39 βαθμούς–, άνοιξαν σήμερα οι 515 οργανωμένες παραλίες στις οποίες είχε μπει λουκέτο στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, τα φετινά μπάνια θα είναι με… πρωτόκολλο λόγω της πανδημίας, με αυτό το σαββατοκύριακο να θεωρείται κρας τεστ για την πειθαρχία των πολιτών και ένα δείγμα για το επικείμενο άνοιγμα και της τουριστικής αγοράς.

Έτσι, στις οργανωμένες παραλίες εφεξής απαγορεύονται η μουσική και το αλκοόλ, ενώ ο αριθμός των λουόμενων είναι ελεγχόμενος. Ανάμεσα στις ομπρέλες και στις ξαπλώστρες υπάρχει απόσταση, επιτρέπονται μόνο δύο ομπρέλες ανά ξαπλώστρα, με εξαίρεση τις οικογένειες. Επίσης, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στις οργανωμένες παραλίες θα δουλεύουν μόνο με συσκευασμένα προϊόντα και θα τα διαθέτουν μόνο σε πακέτο, αφού απαγορεύεται να χρήση τραπεζοκαθισμάτων. Και στα συγκεκριμένα καταστήματα ισχύει το μέτρο της απόστασης μεταξύ των πελατών, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση απολυμαντικών και ο τακτικός καθαρισμός των εγκαταστάσεων υγιεινής.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαιτέρως τσουχτερά, από 5.000 έως 20.000 ευρώ, αναλόγως με τα τετραγωνικά, και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες. Σε περίπτωση που καταγραφεί δεύτερη παράβαση, τριπλασιάζονται το πρόστιμο και η περίοδος αναστολής λειτουργίας.