15 Μάιος 2020, 23:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2020, 23:09

Νέα ευρωπαϊκή καταδίκη για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

  • Αποχωρεί το «Yavuz» από την κυπριακή ΑΟΖ
    Το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Την απερίφραστη καταδίκη της ΕΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, καθώς και τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Στην Κοινή Δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αμέσως μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διαμηνύεται πως «η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές, και στα χωρικά ύδατα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προτρέπουν μάλιστα την Τουρκία «να αποφεύγει να εξαπολύει απειλές και να προχωρά σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει «να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους». Περαιτέρω καθιστούν σαφές ότι όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Εξάλλου, στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν ισχυρό συμφέρον για τη βελτίωση των σχέσεών τους μέσω ενός διαλόγου που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ξεκαθαρίζεται ότι η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει την πρόοδο του διαλόγου.

«Πλήρη αλληλεγγύη» στην Κύπρο
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο και επισημαίνουν πως μετά την τελευταία απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει ένα πλωτό γεωτρύπανο για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η ΕΕ υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τη θέση της όπως ορίζεται σαφώς από προηγούμενα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα του Ιουνίου του 2019 και του Οκτωβρίου του 2019 για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρουν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουν εκ νέου την πρόσκληση που απηύθυνε η κυπριακή κυβέρνηση στην Τουρκία να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των σχετικών ακτών τους, ενώ επισημαίνουν πως οι πιο πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας δυστυχώς πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Επίσης, αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουν το κάλεσμα τους προς την Τουρκία, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στην ακροτελεύτια πρόταση της Κοινής Δήλωσης οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναλαμβάνουν σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, «τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Δένδιας: Ρητά και κατηγορηματικά καταδικάστηκε η κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά  της Τουρκίας
Με τη σημερινή Κοινή Δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας, επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Εκτός από αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, η Κοινή Δήλωση αποτελεί αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Έρχεται δε να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη χώρα μας προ λίγων ημερών», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών στη γραπτή του δήλωση και επισήμανε ότι η ΕΕ «έρχεται να επαναλάβει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των επιταγών του διεθνούς δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου».