15 Μάιος 2020, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2020, 11:00

Δίκη Τοπαλούδη: Σήμερα η απόφαση, αντιμέτωποι με ισόβια οι κατηγορούμενοι

  • Δικαστήρια: Ποια λειτουργούν από 1 Ιουνίου, τι ισχύει για τα ποινικά
    (Φωτ.: ΕΒ)

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας να ανακοινώσει την απόφασή του για τον 23χρονο Ροδίτη και τον 21χρονο Αλβανό που κατηγορούνται ότι βίασαν και σκότωσαν τη φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη. Δικαστές και ένορκοι αρχικά θα αποφανθούν αν οι δύο νεαροί είναι ένοχοι ή όχι, και σε ποιο βαθμό, και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι ποινές. Εάν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, τότε είναι αντιμέτωποι με τα ισόβια.

Η δίκη ολοκληρώνεται λίγο προτού εκπνεύσει το 18μηνο της προφυλάκισης.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ροδίτης κατηγορούμενος και ο αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενός του από κοινού βίασαν, βασάνισαν και στη συνέχεια πέταξαν στη θάλασσα την Ελένη Τοπαλούδη, αιμόφυρτη αλλά ζωντανή. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει βιασμός και αποδίδουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τη σκληρή κακοποίηση με γροθιές, με χτυπήματα με ένα ηλεκτρικό σίδερο και με μαχαιριές. Οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι ρίχνουν, επίσης, την ευθύνη ο ένας στον άλλον και για την κατακρήμνιση της λιπόθυμης φοιτήτριας στα βράχια.

«Είπα στον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη: “Μην ανησυχείτε. Εγώ ζω με αυτή την κοπέλα. Εγώ παιδιά δεν έχω. Έχω όμως δικογραφίες με παιδιά. Θέλω και εγώ να βγει η αλήθεια”. Αυτό που απηχεί καλύτερα την αλήθεια που θέλετε να ακούσετε είναι ότι το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέα της Έδρας», είχε τονίσει στην αγόρευσή της η Αριστοτελία Δόγκα.

Χθες υπήρξε ένταση στη δικαστική αίθουσα, καθώς οι αναφορές της εισαγγελέως για «κατηγορούμενους και υπερασπιστές που προσπάθησαν να συσκοτίσουν την αλήθεια» προκάλεσαν ενστάσεις από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, με δύο μέλη του να δίνουν το παρών θέλοντας να επιδώσουν σχετική δήλωση του προέδρου. Η Αριστοτελία Δόγκα ανέφερε αρχικά ότι θα δηλώσει αποχή από τη δίκη και η διαδικασία διεκόπη. Ωστόσο, όταν το δικαστήριο επανήλθε, η ίδια είπε ότι μίλησε με τον προϊστάμενό της και πήρε εντολή να παραμείνει στη διαδικασία.