14 Μάιος 2020, 20:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2020, 09:54

Θλίψη και οδύνη για τον Πόλιο Παπαγιαννίδη – Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του σπουδαίου Πόντιου καλλιτέχνη

  • Θλίψη και οδύνη για τον Πόλιο Παπαγιαννίδη – Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του σπουδαίου Πόντιου καλλιτέχνη
    (Πηγή: Youtube)

Ο οργανωμενος ποντιακός χώρος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια και βαθιά θλίψη για την απώλεια του Πόλιου Παπαγιαννίδη, του σπουδαίου Πόντιου καλλιτέχνη που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε οδύνη και συγκίνηση. Και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο μέσα από τα συλλυπητήρια μηνύματα των θεσμικών φορέων αλλά και από τα εκατοντάδες σχόλια που γράφτηκαν τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγη ώρα μετά την θλιβερή αναγγελία της απώλειας του πολυτάλαντου καλλιτέχνη, ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Πόλιου Παπαγιαννίδη. «Ο Πολυχρόνης Παπαγιαννίδης, γνωστός και ως Πόλιος, υπήρξε γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Καταξιωμένος στιχουργός και τραγουδιστής αλλά και εξαίρετος οργανοπαίχτης του αγγείου, της φλογέρας και του ζουρνά», αναφέρει η ΠΟΕ στην ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει ότι η είδηση του θανάτου του «έφερε μεγάλη συγκίνηση σε ολόκληρο τον ποντιακό χώρο».

«Με βαθιά θλίψη και απέραντη συγκίνηση η ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά τον Πόντιο καλλιτέχνη, Πόλιο Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. «Υπήρξε γνήσιος εκφραστής και άξιος εκπρόσωπος της ποντιακής μουσικής. Συνέβαλε τα μέγιστα στο να παραμείνει ζωντανή η πλούσια μουσική παράδοση του Πόντου και να μεταλαμπαδευτεί, ως παρακαταθήκη, στις νεότερες γενιές. Διακρίθηκε για την ευγένεια, το ήθος και τη μετριοπάθειά του», σημειώνει  ΠΟΠΣ.

Σε θλιμμένο τόνο είναι και η ανάρτηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, στη σελίδα της στο facebook. «Στη γειτονιά των αγγέλων και ο Πόλιος Παπαγιαννίδης. Ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης που πρόσφερε τα μέγιστα στον Ποντιακό πολιτισμό. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Πόλιου (Πολυχρόνη) Παπαγιαννίδη. Καλό Παράδεισο Πόλιο! Αιωνία σου η Μνήμη!».

Η Ένωση Ποντίων Ματσούκας αναφέρει ότι «σήμερα χάσαμε αναπάντεχα έναν απο τους δημοφιλέστερους Ποντίους καλλιτέχνες, γνήσιο εκφραστή της μουσικής μας παράδοσης, τον Πόλιο Παπαγιαννίδη με καταγωγή απο το χωριό Κοσμά της Ματσούκας. Ο Πόλιος ήταν γνωστός για τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής του και τον προσφιλή χαρακτήρα του, που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους. Ο "θείος" Πόλιος μας διασκέδαζε συχνά σε συνεστιάσεις του συλλόγου και φυσικά στο λάλεμα της παρχαρομάνας. Θα μας λείψει πολύ. Ευχόμαστε καλό παράδεισο και συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ακόμη, πολλοί ποντιακοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του σπουδαίου καλλιτέχνη. «Καλό ταξίδι θείο Πόλιο... Φτωχότερη η ποντιακή μουσική παράδοση, όχι μόνο που έφυγε από κοντά μας ένας τόσο καταξιωμένος καλλιτέχνης, αλλά και επειδή έφυγε ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος που ενέπνεε σεβασμό σε κάθε του φράση, σε κάθε του λέξη... Σε ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες και για την τιμή που μας έκανες να σε γνωρίσουμε από κοντά! Θα ζεις για πάντα μέσα από το έργο σου!», αναφέρει η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αθηνών.

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας, σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, γράφει: «Έφυγες για ταξίδι μακρινό... Πολύ νωρίς... Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια Παπαγιαννίδη», ενώ η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ηρακλείου Κρήτης εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Πόλιου Παπαγιαννίδη και ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» θρηνεί τον χαμό «του αγαπημένου μας φίλου Πόλιου Παπαγιαννίδη, που ήταν «ένας Άνθρωπος, φίλος, τραγουδιστής και στιχουργός» ο οποίος «θα λείψει από τον Σύλλογό μας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια από καρδιάς. Καλό Παράδεισο».

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πόλιου Παπαγιαννίδη. «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού μας Πόλιου Παπαγιαννιδη, εξαίρετου καλλιτέχνη της ποντιακής μουσικής και μέλος του Συλλόγου μας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους του και στα παιδιά του Γιάννη και Γιώργο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου.