14 Μάιος 2020, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2020, 17:27

Πέθανε ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, ένας σπουδαίος Πόντιος

  • Πέθανε ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, ένας σπουδαίος Πόντιος
    (Φωτ.: YouTube / Γιώργος Θάνου)

Ένας σπουδαίος Πόντιος που τίμησε την καταγωγή του με μοναδικό τρόπο και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσοι τον γνώρισαν, ο Πόλιος Παπαγιαννίδης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στον τόπο του, στον Κεχρόκαμπο Καβάλας.

Ο 62χρονος πολυτάλαντος καλλιτέχνης υπέστη οξύ έφραγμα.

Πριν από μία εβδομάδα είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ωστόσο, μόλις χθες, πήρε εξιτήριο. Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε και η μουσική ποντιακή παράδοση μετράει από σήμερα ακόμα μία σημαντική απώλεια. 

Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης είχε έρθει στη ζωή το 1958, στον Κεχρόκαμπο. Ήταν σπουδαίος στιχουργός, τραγουδούσε με έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τρόπο, έπαιζε αγγείο, φλογέρα και ζουρνά. Ξεκίνησε να τραγουδάει έχοντας στο πλάι του τον Κυριάκο Ιωακειμίδη. Εργάστηκε ως κεντρικός τραγουδιστής στο θρυλικό κέντρο «Κορτσοπον», της Αθήνας για περίπου επτά χρόνια. Έκανε δύο δισκογραφικές δουλειές με τον Γιώργο Αμαραντίδη και μία με τον Αδάμ Αποστολίδη. Πολλά τραγούδια του τα είχε δώσει σε άλλους τραγουδιστές.

Θλίψη στον ποντιακό χώρο
Η συνεργασία μαζί του ήταν χαρά, σύμφωνα με τους περισσότερους καλλιτέχνες που δούλεψαν μαζί του. Όλοι μιλούν για έναν άνθρωπο με ήθος και ευαισθησία μοναδική. Ήταν φυσικό η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του να σκορπίσει θλίψη. Αρχικά υπήρξε μούδιασμα γιατί κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο Πόλιος έφυγε από κοντά μας. Ωστόσο πριν από λίγη ώρα επιβεβαιώθηκε η απώλειά του.

Ποντιακοί σύλλογοι από όλη τη χώρα έχουν στείλει τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη.

«Καλό παράδεισο σ´έναν άνθρωπο "πατρίδας", ως προς τα συναισθήματα και τον τρόπο ζωής. Η συνεργασία μας ήταν πολύτιμη. Με σεβασμό, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ προ του αγνού Ποντίου Πόλιου Παπαγιαννίδη...», σημειώνει ο Φάρος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας.

«Καλό ταξίδι θείο Πόλιο... Φτωχότερη η ποντιακή μουσική παράδοση, όχι μόνο που έφυγε από κοντά μας ένας τόσο καταξιωμένος καλλιτέχνης, αλλά και επειδή έφυγε ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος που ενέπνεε σεβασμό σε κάθε του φράση, σε κάθε του λέξη... Σε ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες και για την τιμή που μας έκανες να σε γνωρίσουμε από κοντά! Θα ζεις για πάντα μέσα από το έργο σου!», αναφέρει η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αθηνών.

«Με βαθιά θλίψη και απέραντη συγκίνηση η ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά τον Πόντιο καλλιτέχνη, Πόλιο Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας. Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, υπήρξε γνήσιος εκφραστής και άξιος εκπρόσωπος της ποντιακής μουσικής. Συνέβαλε τα μέγιστα στο να παραμείνει ζωντανή η πλούσια μουσική παράδοση του Πόντου και να μεταλαμπαδευτεί, ως παρακαταθήκη, στις νεότερες γενιές. Διακρίθηκε για την ευγένεια, το ήθος και τη μετριοπάθειά του. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια. Καλό ταξίδι Πόλιο», γράφει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΣ.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πόλιου Παπαγιαννίδη. «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού μας Πόλιου Παπαγιαννιδη, εξαίρετου καλλιτέχνη της ποντιακής μουσικής και μέλος του Συλλόγου μας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους του και στα παιδιά του Γιάννη και Γιώργο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου.