14 Μάιος 2020, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2020, 12:05

1.000 σταγονίδια με κορονοϊό παράγονται κάθε λεπτό ομίλιας!

  • Εύσημα στην Αθήνα από τον ΠΟΥ για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας 2
    (Φωτ.: pixabay.com)

Επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν νέες ενδείξεις ότι τα χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία αποτελούν έναν δυνητικά σημαντικό τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 1.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Η μελέτη, που έκανε πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ, αναφέρει ότι τα σταγονίδια της ομιλίας, μόλις εξέλθουν από το στόμα στον αέρα, συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους. Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων. «Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι η κανονική ομιλία προκαλεί την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα, ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.