14 Μάιος 2020, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2020, 14:57

«Η ταυτότητά μας είναι χαραγμένη στην ευλογημένη γη του Πόντου»

  • «Η ταυτότητά μας είναι χαραγμένη στην ευλογημένη γη του Πόντου»
    (Φωτ.: Flickr / Greek Orthodox Metropolis of New Jersey)

Εγκύκλιο σημείωμα με το οποίο καλεί όλες τις ενορίες να τελέσουν επιµνηµόσυνη δέηση την Κυριακή για την ανάπαυση των ψυχών των Ποντίων που χάθηκαν στη Γενοκτονία του 1919 εξέδωσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο οποίος ζητά και να διδαχθούν τα μέλη των ομογενειακών κοινοτήτων την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού.

«Το έτος που διανύουµε σηµατοδοτεί την επέτειο της συµπληρώσεως 101 ετών από τη Γενοκτονία των αδελφών µας Ποντίων» αναφέρει στο μήνυμά του, κάνοντας λόγο για μια σκοτεινή περίοδο στην παγκόσμια ιστορία και για μαύρη κηλίδα στην ιστορία του τουρκικού έθνους.

«Παρά το ότι προσπάθησαν να ξεριζώσουν την ορθόδοξο πίστη, δεν θα καταφέρουν ποτέ να φιµώσουν τους ανθρώπους µας και να σιωπήσουν τις θερµές προσευχές τους. Αν και προσπάθησαν να καταστρέψουν και να εξαλείψουν την ιστορία µας, την πίστη µας, τον πολιτισµό και τη γλώσσα µας, δεν κατάφεραν να το πετύχουν, καθώς η ταυτότητά µας και το ποιόν του γένους µας είναι αιώνια χαραγμένο στην ευλογηµένη γη του Πόντου και όλης της Τουρκίας» υπογραμμίζει ο κ. Ευάγγελος, ζητώντας τα γεγονότα που συνέβησαν «να θυμίζουν ότι το κακό συνεχίζει να υπάρχει στον κόσμο µας και ότι πρέπει να είµαστε πάντοτε σε εγρήγορση και έτοιµοι ώστε να αντιµετωπίσουµε τις σκοτεινές δυνάµεις».

Και καταλήγει: «Εύχοµαι ειλικρινώς και προσεύχοµαι όπως συνεχίζοντας τις προσπάθειες όλων µας για την ενηµέρωση της κοινής γνωµης ως προς την αλήθεια της Γενοκτονίας των Ποντίων, να αφυπνίσουµε συνειδήσεις και να καταφέρουµε επιτέλους να φέρουµε σε γνώση όλων των λαών τα βασανιστήρια και τις δοκιµασίες που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, και να επιτύχουµε να αναγνωρισθεί παγκοσµίως ο ξεριζωµός του 1919 ως έγκληµα κατά της ανθρωπότητας».