12 Μάιος 2020, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2020, 18:03

Γαλλία: Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές του δημοτικού

  • Γαλλία: Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές του δημοτικού
    Εργαζόμενη στην καθαριότητα σε δημοτικό σχολείο του Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία, φοράει μάσκα προστασίας ενώ απολυμαίνει την αίθουσα (φωτ.: EPA / GUILLAUME HORCAJUELO)

Μετά από δύο μήνες επέστρεψαν σήμερα στα θρανία οι μαθητές του δημοτικού. Κάθισαν σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον, σε ολιγομελή τμήματα και έχοντας απέναντί τους δασκάλους με μάσκες προστασίας.

Την πρώτη μέρα επιστροφής στο σχολείο, τα μαθήματα δεν ήταν τα συνηθισμένα αλλά ήταν μαθήματα κανόνων υγιεινής εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Όμως, με λιγότερο από δύο μήνες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, ορισμένοι γονείς, δάσκαλοι και οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων, ενώ ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στη χώρα, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. «Το σχολείο που τα παιδιά θα ανακαλύψουν θα έχει ελάχιστη σχέση με το σχολείο που άφησαν πίσω τους. Είναι περισσότερο κάτι σαν παιδικός σταθμός, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς να επιστρέψουν στη δουλειά του» λέει ο Νταβίντ, δάσκαλος σε σχολείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, συνδικαλιστικές ενώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν τον κίνδυνο νέας αύξησης των κρουσμάτων, ιδίως σε μέρη όπου οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, όπως τα σχολεία. «Γιατί ξεκινήσαμε με τα μικρότερα παιδιά στη χαλάρωση της καραντίνας, όταν γνωρίζουμε ότι θα είναι το δυσκολότερο να τους κάνουμε να εφαρμόζουν τα προστατευτικά μέτρα;» διερωτήθηκε η Φρανσέτ Ποπινό, επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο FranceInfo.

Πρόσφατα, περισσότεροι από 300 δήμαρχοι από την περιοχή του Παρισιού, περιλαμβανομένης της δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, προειδοποίησαν έναντι της βιασύνης των Αρχών να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τον οικονομικό αντίκτυπο σε μικρότερες πόλεις και την απειλή προσφυγών εάν κάποιος μαθητής αρρωστήσει. Ένας εξ αυτών, ο Πασκάλ Τεβενό, δήμαρχος του Βελιζί-Βιλακουμπλαί, είπε στο Reuters ότι θα είναι δύσκολο να επιβληθούν ορισμένα από τα υγειονομικά μέτρα που περιγράφονται στην κυβερνητική οδηγία των 54 σελίδων. «Δεν είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι που το έγραψαν αυτό έχουν παιδιά», επισήμανε. «Βλέπω σε αυτό κυρίως μια οικονομική απόφαση παρά μια εκπαιδευτική απόφαση».

Πολλοί γονείς συνεχίζουν να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι. Άλλοι, ωστόσο, πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους ή σκέφτονται αν τα οφέλη για την ψυχική υγεία του παιδιού τους από την επιστροφή στο σχολείο υπερέχουν του κινδύνου μόλυνσης.