12 Μάιος 2020, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2020, 14:34

Ελληνική πρόταση για τον τουρισμό στην ΕΕ στη σκιά της πανδημίας

  • Ελληνική πρόταση για τον τουρισμό στην ΕΕ στη σκιά της πανδημίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με non paper που έχει στείλει στην Κομισιόν, η Ελλάδα ζητά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, από τις 15 Ιουνίου «όπου είναι αυτό εφικτό». Στη σκιά της πανδημίας και της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού, και με την ανάγκη επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας, η Αθήνα σημειώνει ότι ζητούμενο είναι η «δίκαιη μεταχείριση» όλων των επίδοξων επισκεπτών και η αποτροπή «μεροληψίας βάσει ιθαγένειας» στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης.

Το έγγραφο φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα του «Politico».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνει η ελληνική πλευρά, η οποία ζητά επίσης την κατάργηση των μέτρων καραντίνας «και άλλων δυσανάλογων ή αποτρεπτικών απαιτήσεων κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα τους».

Η πρόταση που κατατίθεται είναι να γίνει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική το μέτρο που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για την απαίτηση τεστ (διαγνωστικών ή αντισωμάτων) 72 ώρες πριν από το ταξίδι προς τη χώρα μας. Επίσης, ζητείται να μην αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι περιορισμοί στις πτήσεις έναντι άλλων μεταφορικών μέσων, με την Αθήνα να τάσσεται ειδικά κατά των κενών θέσεων στα αεροπλάνα.

Το Politico σημειώνει ακόμα ότι αύριο η Κομισιόν αναμένεται να δώσει την πρότασή για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το προσχέδιο, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν ως έχουν, τότε είναι δυνατό να αρθούν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού και να σταματήσουν οι έλεγχοι στα σύνορα. Η διαδικασία θα είναι σε φάσεις – προς το παρόν η ΕΕ είναι στη Φάση 0.

Στη μεταβατική περίοδο μεταξύ της Φάσης 0 και της Φάσης 2, που δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, οι Βρυξέλλες προτείνουν να δίνεται το πράσινο φως μόνο για τις μετακινήσεις υπό τον όρο υγειονομικών ελέγχων σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ η άρση των περιορισμών μπορεί να επιτραπεί πρώτα «για κάποιες μορφές μεταφορών και για κάποιους τύπους τουριστικής δραστηριότητας».