12 Μάιος 2020, 13:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2020, 14:24

Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας σε ΜΚΟ

  • Πληροφορίες για διάρρηξη στο σπίτι της Ελένης Τουλουπάκη
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Πάνω από 40 στελέχη συμμετείχαν στη μικτή ομάδα ελέγχου που έκανε σήμερα αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία τριών ΜΚΟ στην Αθήνα και σε δομές που λειτουργούν δύο από αυτές, σε Αθήνα και Γλυφάδα, κατόπιν καταγγελίας για οικονομικές ατασθαλίες, χωρίς όμως να αναφέρονται ονόματα. Οι ελεγκτές από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών κατέσχεσαν έγγραφα και αρχεία, ενώ εξέτασαν και στελέχη και συνεργάτες των συγκεκριμένων οργανώσεων.

Οι ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής. Στόχος του ελέγχου να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία και στην οικονομική διαχείριση.

Επίσης, οι οργανώσεις αυτές ελέγχονται και για το αν όντως υλοποιούν τα προγράμματα για το οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, αλλά και για το πώς λειτουργούν τις δομές φιλοξενίας στις οποίες βρίσκονται ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Στο επόμενο στάδιο του ελέγχου, που σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου, θα λάβουν μέρος και άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.